A milleniálisok növénymániájának köszönhetően virágzik a feketepiac

Az 1981 és 1996 között született emberek körében kirobbanó népszerűségnek örvendenek a szobanövények, amelyet a pandémia okozta bezártság csak tovább növelt. A megnövekedett kereslet a feketepiac berobbanásához vezetett, és megindult a hajtóvadászat az egzotikus növények után.Sokan nem is gondolnák, hogy a milleniálisok köreiben mekkora kereslet mutatkozik a háztartási növényekre, így egyebek között a pozsgásokra és kaktuszfélékre is. Egész mozgalmak indultak el a közösségi média felületeken, amelyek a növények népszerűsítését célozzák. TikTok-on például a #PlantTikTok hashtaggel ellátott videókat már több mint 3,5 milliárdan nézték meg, de az Instagram #succulent topikja is már közel 12,2 millió posztot számlál. Ezekkel párhuzamosan megjelent az influenszerek egyik alfaja, a plantfluenszer is! A „növényfluenszerek" általában gondozási tippeket osztanak meg a követőikkel, vagy egyszerűen csak vagánykodnak egyet a gyűjteményükkel. Viszont ahol kereslet van, ott kínálat is van, és óhatatlanul megjelennek a piacon a feketén seftelő nyerészkedő szereplők is.

Növénygyűjtő nemzetközi bűnszervezetek

Na de hogyan is néz ki az illegális növénykereskedelem egy pandémia által megtépázott világban? Mivel járvány miatt a nemzetközi utazás is korlátozásokba ütközött, így a feketepiaci kereskedőknek ki kellett találniuk valamit. Végül a csempészek dél-afrikai munkanélkülieket bíztak meg főleg pozsgások és kaktuszok felkutatásával, illetve begyűjtésével. A friss alkalmazottak a portyázás után elküldték a csempészeknek a zsákmány GPS-koordinátáit, így a nagyobb orvvadász szervezetek el tudták kerülni a hatóságokat.

Az IOL dél-afrikai sajtóorgánum értesülései szerint a helyi hatóságok áprilisban letartóztattak egy amerikai állampolgárt, aki közvetlen összeköttetésben állt a Los Angeles-i Never Enough Cactus növényforgalmazóval. A férfinél több mint 8000 olyan növényt találtak, amelyek a veszélyeztetettnek nyilvánított álkavicsok nemzetségébe tartoztak. A bűnözőt két év börtönre ítélték, és örökre kitiltották az országból.

Fokvárosban idén egy dél-koreai csempészt is nyakon csíptek a hatóságok, méghozzá 60 ezer pozsgás növénnyel a tarsolyában, amelyek szintén az álkavicsok nemzetségébe tartoztak.

Az \u00e1lkavics az egyik legkedveltebb pr\u00e9d\u00e1ja az orvvad\u00e1szoknak

Az álkavics az egyik legkedveltebb prédája az orvvadászoknak

Fotó: www.flickr.com

2020 februárjában pedig az olasz bűnüldöző szervek kapcsoltak le egy kaktuszkereskedő csempészt. Az „ambiciózus kereskedőnél" több mint 1000 kaktuszt találtak, amelyek piaci értéke meghaladta az 1,2 millió dollárt.

Egyelőre nem lehet meghatározni, mekkora károkat okoznak a helyi ökoszisztémában az orvvadászok, de annyi biztos, hogy valószínűleg jó ideig próbálkozni fognak még a gyűjtögetéssel. Hiszen Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában akkora a kereslet a növényekre, hogy a bűnözők még a börtönt is hajlandóak megkockáztatni a gyors meggazdagodás reményében. Ezt a tendenciát pedig a „növényinfluenszerek" csak tovább rontják.

Ne hagyd ki!