Egy nagy Reddit logó előtt egy ember a kezében tartja az okostelefonját, amin épp a Reddit applikációját nyitja meg
Fotó: Shutterstock

Legyőzni a Facebook-ot? Ez a cég megpróbálja

Korunk egyik legnépszerűbb közösségi média platformja, a Reddit bejelentette, hogy a világ legnagyobb tartalomgyártói közösségét akarja felépíteni. Az akcióterv már kész, a vállalat a napokban nagyszabású toborzásba kezdett.


Digitális Robin Hood-ok

Bár a Reddit jelenleg a közösségi hálózatok top 10-es listájára sem fér fel, az erőviszonyok hamarosan változhatnak, az elmúlt hónapokban ugyanis érdekes jelenség ütötte fel a fejét a világgazdaságban. A kisebb, laikus befektetők százával özönlöttek a Reddit platformjaira, ahol összehangolt munkával megbolondították a Wall Street-i tőzsdét és a kriptopiacot is. Az egész a csőd szélén álló GameStop-al kezdődött, amikor a Redditesek megrohamozták a tőzsdét, és bevásároltak a cég részvényeiből, amelynek árfolyama így kilőtt, és megmenekült a kudarctól. És ez még csak a kezdet volt. Azóta már az AMC-t és a különböző kriptovalutákat is megbolygatták az újdonsült milliomosok. A Wall Street-i bankárok szerint elképesztően káros a tevékenységük, és valójában nem csinálnak mást, csak a saját hasznukra manipulálják a tőzsdét. Persze erre a Reddites befektetők visszaszóltak, mondván, hogy a „tradicionális" brókerek, kereskedők pontosan ugyanezt csinálják, csak most savanyú nekik a szőlő, mert épp nem ők nyernek. Mindenesetre az oldal népszerűsége napjainkban is az egekben van, az r/WallStreetBets Reddites alfórumot pedig már több mint 11 millió ember követi. Arról nem is beszélve, hogy számos kriptovaluta saját, dedikált „alreddittel" rendelkezik, amelyek több százezer, de sok esetben több millió feliratkozóval büszkélkedhetnek. Most úgy tűnik, a Reddit a digitális tokenekben látja a jövőt.

Nagyszabású tervek

A platform bejelentette, hogy egy olyan, NFT-alapú piacteret fog létrehozni, amely lehetőséget biztosít a felhasználóknak digitális termékek létrehozására, vásárlására, eladására és használatára. A cég a projekt megvalósításához több éves backend fejlesztői tapasztalattal rendelkező vezető mérnököket toboroz, akik feladata a háttérszolgáltatások tervezése, felépítése és eljuttatása lesz felhasználók milliói számára.

Ahogy a kriptovaluták forradalmasítják a gazdaság és a pénzügyek világát, úgy az NFT-k megváltoztatják a digitális termékekről kialakult gondolkodásmódunkat. […] Csapatunk egy új és izgalmas, gyorsan növekvő csoport, amelynek célja a legnagyobb alkotói gazdaság felépítése az interneten, amit független alkotók, digitális árucikkek és NFT-k működtetnek. Tapasztalt mérnököket és vezetőket keresünk, akik segítenek felépíteni a csapatot, kialakítani a stratégiát és megalapozni a jövőt

-olvasható a vállalat álláshirdetésében.

Az NFT-k egyedi digitális eszközök, amelyek egy virtuális elem – például műalkotás, zene, videoklip vagy tweet – tulajdonjogát képviselik. Az elmúlt hónapokban a sportban, a divatban és a szórakoztatóiparban is komoly kereslet mutatkozott irántuk, egyre több művész, zenész, influenszer, vállalat, rajongó, gyűjtő és vásárló szavaz nekik bizalmat. Segítségükkel az alkotók pénzzé tehetik digitális munkáikat, és egyedi, hiteles tulajdonjogot biztosítanak a vásárlóknak.

Milliárdokkal a sor végén

A cég év eleje óta már 410 millió dollárnyi tőkét vont be a Fidelity segítségével, ez az összeg várhatóan 290 millió dollárral fog nőni hamarosan. A Reddit értéke idén februárban elérte a hatmilliárd dollárt, ami100 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi kapitalizációhoz képest. Az új tőkebevonással a platform piaci értéke 10 milliárd dollár körül fog mozogni.

Januárban a Reddit naponta már több mint 52 millió aktív felhasználót vonzott, akik nagyjából 100 ezer alfórumon léphetnek kapcsolatba egymással. Összehasonlításképp a Facebook és a Twitter egymilliárd, illetve 206 millió napi felhasználóval büszkélkedhet, piaci értékük pedig sorrendben 926 és 50 milliárd dollárra tehetők. Magyarán jócskán a Reddit előtt járnak úgy, hogy nagyjából egy időben, 2005 környékén alapították mindhárom céget.

A képhez az is hozzá tartozik, hogy a Reddit egy kicsit másfajta platformot üzemeltet, mint a riválisai. Ettől függetlenül szépen fejlődik a cég. Az idei második negyedévben a hirdetésekből származó bevétele már meghaladta a 100 millió dollárt, ami háromszoros növekedést jelent a tavalyi, azonos időszakhoz képest.

Ne hagyd ki!