Ekkora esést nem sűrűn látni a techvilágban
Fotó: Shutterstock

Zuckerberg sem mindentudó! Itt egy újabb melléfogása!

Villámgyors felfutás után zuhant be az érdeklődés a Meta új közösségi oldala, a Threads iránt. Fájhat Zuckerbergék feje, hiszen ekkora esést nem sűrűn látni a techvilágban.


Rövid idő alatt esett óriásit az érdeklődés a Threads iránt

A Meta (olyan cégek anyavállalata, mint a Facebook, vagy az Instagram) új közösségi platformja, a Threads (Európában még nem elérhető) a július hatodikai indulása után öt nappal már 100 millió felhasználónál járt. Az új portál a gyors felívelését annak is köszönhette, hogy mióta a legnagyobb piaci riválisát, a Twittert felvásárolta Elon Musk, az oldal népszerűsége hanyatló pályára került.

Azonban a Threads-nek nem sikerült megtartania a regisztráltjai javát. A Tech Crunc információi szerint a csúcshoz képest augusztus elejére 82 százalékot esett a napi látogatóinak a száma.

A zuhanást azzal magyarázzák, hogy a meglehetősen gyorsan megalkotott portálon alapvető funkciók sem voltak megtalálhatóak a kezdetekben, ráadásul csak mobilappon volt elérhető. Persze a hiányosságokat gyorsan próbálta pótolni a Meta, és jónéhány hibát sikerült is befoltozniuk az elmúlt két hónapban. Megjelent az oldal böngészős felületen is, azonban eddig egyik fejlesztés sem hozott különösebb fellendülést a Threats életébe.

100 nyelvet ismer és élő szöveget fordít a Meta fejlesztése

Egyébként számos nyelv fordítására és átírására képes új mesterségesintelligencia-modellt is bejelentett a Meta néhány napja. Mark Zuckerbergék új fejlesztése akár a valós idejű kommunikáció minőségét is javíthatja a nyelvi szolgáltatásokban. A SeamlessM4T nevet kapó modell beszédről beszédre fordításnál 35 nyelvvel használható, azonban nagyjából 100 nyelven támogat szöveg és beszéd közti fordítást. A cég nyilvánossá és ingyenessé teszi a modellt - feltéve, ha nem kereskedelmi célú használatáról van szó.

A cégvezető abban bízik, a nyitott mesterségesintelligencia-ökoszisztémák megkönnyíthetik a világ különböző tájain élő felhasználók interakcióit, akár a Meta által fejlesztett metaverzumban is.

Zuckerbergék az idén több mesterségesintelligencia-modellt adtak ki ingyen. Ilyen például a Llama nagy nyelvi modell, amely jelentős riválisa lehet a Microsoft által támogatott OpenAI, valamint és az Alphabet modelljeinek.

Felül az MI-vonatra a Meta is

Emellett a Meta számos szolgáltatása kiegészülhet a mesterséges intelligencián alapuló, magyarul „perszónáknak” nevezett chatbottal már ebben a hónapban a Financial Times információi szerint. Az emberközeli, személyiségekkel ellátott program a felhasználók kereséseit hivatott egyszerűbbé tenni. Emellett személyre szabott ajánlásokat tehet párbeszédes formában.

Iparági pletykák szerint az MI-nek akár harminc különböző személyiségjegye is lehet. Például egy szörfös karakter elsősorban utazási ajánlatokat fog tudni tenni, egy másik pedig Abraham Lincolnra hasonlíthat majd. Ráadásul a robotok akár üzenetek megírásában is segítséget nyújthatnak. A fejlesztés olyan platformokon is megjelenhet, mint a Facebook és az Instagram.

Azonban a portál megjegyzi, bár a Meta a chatbot felhasználói előnyeit hangsúlyozza, a beépített MI-vel több adatot szerezhet például a felhasználók érdeklődési köreiről a programmal folytatott beszélgetéseik révén. Ezzel Zuckerbergék akár tovább is finomíthatják a hirdetések célzását a platformjaikon.

Hozzáteszik, az elmúlt hónapokban a Snap is szponzorált linkekkel bővítette a ChatGPT-alapú My AI chatbotját. A Meta egy hasonló fejlesztéssel akár jelentősebb reklámbevételekhez is juthat.

Ne hagyd ki!