Nagyhatalom lehetnénk geotermikus energiából
Fotó: Shutterstock

Minek nekünk gázfűtés, ha ennyi termálvizünk van?

Új helyszínen, Csömörön találtak termálvizet Magyarországon. A település önkormányzata és egy helyi vállalat azon dolgozik, hogy teljesen kiváltsák a cég gázfűtését a geotermikus energia hasznosításával. Egyébként hazánk területének a 70 százaléka alatt található 30°C-nál melegebb természetes víz.


Termálvízre építené a csömöri vállalat a fűtését a jövőben

Termálvizet találtak a Procter & Gamble csömöri üzeme alatt. A vállalat a helyi önkormányzattal azon dolgozik, hogy a geotermikus energiával kiválthassa a teljes földgázfelhasználását a jövőben.

A projekt kezdeti, vizsgálati fázisban van, de ha elkészülnek a szükséges tanulmányok, el is kezdik a kivitelezést. A most feltárt termálvízzel az üzem a tervezettnél korábban érheti el a zéró károsanyagkibocsátásra vonatkozó céljait.

A vállalat közleménye megjegyzi, az innovációval hosszú időre biztosítani tudják a gyár jövőjét és a munkahelyeik stabilitását. A Sokszínűvidék hozzáteszi, arról egyelőre nincs hír, az önkormányzat hogyan hasznosítaná a termálvizet.

Egyébként a termálvíz- és gyógyvízadottságait tekintve Magyarország első helyen áll Európában. Nagyjából 500 termálvizes körzet ismert az országban. Ez azt jelenti, hazánk területének körülbelül a 70 százaléka alatt található 30°C-nál melegebb természetes víz.

Maguktól kialakuló vízfeltörések, források leginkább az Alföld peremén, a középhegységek törésvonalai mentén találhatók. A mesterséges feltárásokkal (fúrásokkal) az Alföldön és a Dunántúlon kerültek a felszínre ezek a vizek, többnyire olaj- és földgázkutatás nyomán.

Nagyhatalom lehetnénk geotermikus energiából 

Az egyik legkevésbé kihasznált energiaforrásunk a földhő, pedig akár nagyhatalom is lehetnénk a felhasználásában. Hasznosítása elengedhetetlen lenne a vállalt klímasemlegességi céljaink eléréséhez, valamint a gázfüggőségünk csökkentéséhez. A földkéreg geotermikus energiája korlátlan és nagyon olcsó energiaforrás. Ráadásul hazánk különleges adottságai miatt a földkéregben lefelé haladva a világátlagnál nagyjából kétszer gyorsabban emelkedik a hőmérséklet.

Az energiaárak jelenlegi elszállása is hozzájárul ahhoz, hogy a geotermikus hőre most nagyon nagy a kereslet

nyilatkozta Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke az ősszel.

Azonban a geotermikus energiának hátránya is van: mivel hőenergiáról van szó, nem szállítható nagy távolságokra, ezért csak regionálisan felhasználható.

Folyamatos karbantartást igényel a rendszer

A fúrás a beruházás legköltségesebb része, ugyanis szükség van legalább egy termelő és egy visszasajtoló kútpárra.

A geotermikus erőművek építése során a fúrás jelenti a legnagyobb kockázatot és egyben ez egy nagy belépési küszöb is. Azonban az üzemeltetés is figyelmet és szakértelmet igényel, többek között azért, mert a geotermikus közeg, ahonnan a forróvíz érkezik, egy élő rendszer, amely évről évre változik. A kitermelt melegvíz többsége 10–30 ezer éves geotermikus folyadék, amely a felszínre kerül, majd visszasajtolják ugyanabba a rétegbe, ahonnan kitermelték

- ismertette a szakértő.

A sajtoláskor folyamatosan figyelni kell a folyadék kémiai jellemzőit. Idővel változhat például a só- és a gáztartalma, amelyek a szivattyúk működésére is hatással vannak. Ilyenkor változtatni kell a rendszer beállításain. Az erőművek várható élettartama megfelelő karbantartás mellett viszont legalább ötven év.

Ne hagyd ki!