Még mindig sok a bizonytalanság a nemzetközi földgázpiacon
Fotó: Shutterstock

A gázellátás biztonságát növelheti a kormány új lépése

A kormány döntése értelmében a biztonsági gázkészlet mellett a tavaly beszerzett különleges készlet is a hazai tárolókban marad. Így a korábbi 1,2 milliárd helyett több mint 1,9 milliárd köbméter védett állami földgáztartalékkal kezdi a felkészülést az ország a következő fűtési szezonra.


Másfélszer nagyobb védett földgáztartalékkal kezdődik a betárazás

A kormány a korábbi évekre jellemző, 1,2 milliárd köbméter biztonsági földgázkészleten felül további, több mint 700 millió köbméter gáz beszerzéséről és betárolásáról döntött. Vagyis a biztonsági és különleges készleteket egyaránt megtartja. Így a gázszállítások esetleges megszakadásakor tovább lehet elegendő energiahordozója az országnak az otthonok fűtéséhez és a gazdaság működtetéséhez - áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Az enyhe téli időjárás és a takarékossági intézkedések miatt tavaly a megelőző évhez képest 17 százalékkal csökkent Magyarország gázfelhasználása. Jelenleg nagyjából kétszeres gézmennyiség érhető el a magyarországi tárolókban az egy évvel korábbi volumenhez képest, így a töltöttségük meghaladja a 45 százalékot. Viszonyításképpen megjegyezték: ez a készlet a 2021-es egész éves lakossági fogyasztás közel háromnegyedét fedezhetné.

Bezuhantak a gázszállítások az Európai Unió és Oroszország között

Egyébként Ursula von der Leyen március elején hangzatos bejelentést tett: az Unió nem függ többé az orosz gáztól és olajtól. A PSB Analytics elemzőcég adatai is ebbe az irányba mutatnak, hiszen közölték, februárra 59,5 százalékkal csökkent az Oroszországból az EU-ba irányuló földgázszállítások mennyisége az előző év azonos időszakához képest. A kieső orosz gázexportnak pedig nagyjából a 80 százalékát ellensúlyozták az Egyesült Államokból és a Norvégiából érkező gázszállítások.

Azonban a sikerhez szükség volt az európai fogyasztás visszafogására is. 2022 augusztusától 2023 januárjáig az Európa gázfogyasztása 19 százalékkal csökkent az elmúlt öt év azonos időszakának átlagához képest.

A németek lecserélték az oroszokat

Nem csak nálunk, hanem például a jelentős gázfelhasználó Németországban is nagy volt a bizonytalanság a gázellátás miatt tavaly. Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken augusztus végén állt le a szállítás Oroszországból német területre. Részben emiatt 52-ről 22 százalékra csökkent az orosz gáz részaránya a jelentős németországi gázimportban 2022-ben, miközben 33 százalékra emelkedett a norvégok részesedése. Mindemellett 12 százalékkal, 1 449 terawattórára esett a német gázbehozatal 2022-ben a szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint.

Németországban a tavalyi átlagos éves hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal magasabb volt az előző négy év átlagánál. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az ország teljes energiafelhasználása az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett vissza: 4,7 százalékkal, a hőmérséklethatással kiigazítva 3,9 százalékkal csökkent 2021-hez képest.

Ezen belül a gázfogyasztás 14 százalékkal csökkent az enyhe időjárás és a takarékossági intézkedések miatt. A földgáz részesedése pedig az előző évi 26,6 százalékról 23,8 százalékra zsugorodott a teljes német primerenergia-fogyasztásban.

Ne hagyd ki!