A családoknak némi többletköltséget jelenhet, hogy többet vannak otthon a gyerekek
Fotó: Shutterstock

Ennyit spórolhat az állam a hosszabb téli szüneten

Meghosszabbította a téli iskolai szünetet a kormány, hogy csökkentse az intézmények rezsiterhét. Így két és fél hét gyermekfelügyeletet kell a családoknak megoldaniuk az ünnepi időszakban. Mutatjuk, mennyit spórolhat az intézkedéssel az állam.


Hosszabb lesz a téli szünet

Nem volt őszi iskolai szünet az idén, viszont hosszabb a téli: december 21-től 2023. január 8-ig tart. Ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünetet is elrendeltek, kötelezően szabadságot kellett kivenniük az érintetteknek. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány döntése lehetővé teszi, hogy spóroljon a rezsin az állam a fűtési szezonban.

A Napi.hu megjegyzi, hogy mindemellett voltak olyan intézmények, ahol az őszi szünetet mégis kiadták az energiahelyzetre hivatkozva. Továbbá a téli vakáció számos iskolában néhány nappal korábban - mondhatni - elkezdődött: fűtés híján külső programokat szerveztek a diákoknak.

Mennyit lehet spórolni a hosszabb téli szünettel?

A Belügyminisztérium nem tudott pontos számot mondani arra, hogy nagyjából mekkora összeget spórol az állam a hosszabb téli szünettel, hiszen az intézményeknek nagyon eltérő az energiafelhasználása.

Viszont Felsmann Balázs energetikai szakértő úgy számol, hogy intézményi szinten 5-10 százalékos összfűtésköltség-megtakarítást eredményezhet az intézkedés. Egy ekkora fogyasztáscsökkenés nemzetgazdasági szinten is érzékelhető.

A szakértő hozzátette, nagyon nehéz számszerűsíteni, anyagilag mivel jár a családoknak, hogy többet vannak otthon a gyerekek télen. Egyéni élethelyzet-függő, hogy a mindennapokban ki, hogyan állítja a termosztátot. Viszont a távfűtéses lakások egy tekintélyes részében a kérdés irreleváns. Emellett az sem mellékes, hogy január 9-re, hétfőre hogyan sikerül visszafűteni a két és fél hét alatt kihűlt tantermeket.

Változott a rezsirendszer

Az új magyar szabályozás értelmében a gázfogyasztásnál az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (december végéig 752,5 Ft) kell fizetni.

Mindez azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz például decemberben 297 köbméternél több gázt fogyasztanak. Az áremelés csak az afeletti részre vonatkozik.

A lakossági piaci ár emellett jövőre is változhat, hiszen a 2023 első hónapjaira érvényes árszintet idén karácsony környékén kell meghatároznia az energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.

A villamosenergiánál 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint a rezsicsökkentett, kedvezményes ár. Az átlagot meghaladó fogyasztásnál a lakossági piaci ár 70,10 forint/kWh. Az éjszakai áram rezsicsökkentett, kedvezményes ára továbbra is 23,1 forint/kWh, e fölözz 62,9 forint a lakossági piaci ár. A H tarifa korlátlanul 36 forinton.


Ne hagyd ki!