Halloween-i töklámpások védik a kikötőt este denevérek társaságában, telihold idején
Fotó: Shutterstock

Megtámadták az egyik legnagyobb cukorkagyártót, pont Halloween előtt

Egyes hiedelmek szerint hamarosan, egészen pontosan október 31-én elvékonyodik a határ az élők és holtak birodalma között. A kibertér szellemei azonban nem várták meg a nevezetes napot, és máris elkezdték kísérteni az USA egyik legnagyobb Halloween-i cukorkagyártóját.Rémisztően jó időzítés

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Halloween-t. Az ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep elképesztően népszerű az Egyesült Államokban, ahol a gyerekek október utolsó napjának éjén rémisztő jelmezeket öltenek, és elindulnak, hogy begyűjtsék a környék cukorkáit és elijesszék a kóbor szellemeket. Mondanunk sem kell, ez a nap nemcsak a gyerekeknek, hanem az édesség- és cukorkagyártóknak is piros betűs ünnepnek számít, amivel a kiberbűnözők is tisztában vannak. Kiderült ugyanis, hogy október kilencedikén nagyszabású hackertámadás érte az USA egyik legnagyobb gyártóját, a Ferrara Candy-t. Hogy perspektívába helyezzük a helyzet komolyságát, a Ferrara Candy felelős az USA egyik legnépszerűbb cukorkájának, a Candy Corn (kukoricacukorka) előállításának a 85 százalékáért.

Felkészült áldozat

A gyár megerősítette a hackelést, de a hivatalos tájékoztatása szerint annak ellenére, hogy a ransomware támadás miatt egyelőre nem tud teljes kapacitással üzemelni, nem várható cukorkahiány Halloween éjszakáján. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a gyártó már augusztus elején elkezdte kiszállítani a Halloween-ra készülő viszonteladóknak a termékeit, hogy mindenki felkészülten, tömött polcokkal várhassa az ünnepre készülő vásárlókat.

A Ferrara-t 1908-ban alapította az olasz bevándorló, Salvatore Ferrara,a cég a hivatalos weboldala szerint jelenleg az első számú gyártó az olyan szezonális édességeknél, amelyek nem csokoládéból készülnek. A gyártó évente 4,5 milliárd dolláros forgalmat könyvelhet el. A CandyStore.com és a Today adatai szerint idei Halloween-i időszakban a piaci szereplők már 324 millió dollár értékben értékesítettek cukorkákat és csokoládékat, ami 48 százalékos növekedés jelent 2020-hoz képest.

Egész évben Halloween

Az elmúlt néhány hónapban egymás után érkeztek a hírek a hackertámadásokról. Néhány hónapja a REvil csapata az Acer-től 50 millió dollár váltságdíjat követelt az ellopott adataikért cserébe. Ezután nem sokkal az Apple-t is betámadták, esetükben is 50 millió dollárral szerettek volna gazdagodni a tilosban járó „informatikusok". Tavasszal az amerikai Colonial Pipeline finomított kőolajszállító vezetékrendszerét bénítottak meg a kiberbűnözők, néhány héttel később pedig a Nobelium orosz hackercsoport 1 hét alatt 24 ország több mint 150 vállalatát támadta meg. Utóbbi következtében a bűnözők több mint 3000 e-mail fiókot törtek fel. Júniusban egy húsfeldolgozó esett áldozatul a hackereknek. Augusztusban szemtanúi lehettünk a világ legnagyobb és legfilmbeillőbb kriptovaluta-lopásának is. A különféle blokklánc hálózatok összekapcsolására szakosodott Poly Network nevű vállalkozástól hackerek mintegy 600 millió dollár (183 milliárd forint) értékű digitális pénzt loptak el. A bűncselekmény kivételesen drámai fordulatot vett, ugyanis a támadó önként visszautalta a zsákmányt. Kiderült, hogy egy etikus hacker állt az akció mögött. A vállalat értette a poént, sőt, még egy állást is felajánlott neki. Napokkal később a világ egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjét, a japán Liquid kereskedelmi platformot is hackertámadás érte. A kibertámadók több mint 90 millió dollárnyi, átszámítva 27 milliárd forintnyi kriptovalutát loptak el.

Manapság egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a hackerek, ezek sok esetben sikeresek. A Colonial Pipeline például kifizette a bűnözőknek a 4,4 millió dolláros, a húsfeldolgozó pedig a 11 millió dolláros váltságdíjat. A kripto-tolvajok esetében csak a hatóságok szakértelmén múlik, hogy vissza tudják-e szerezni a milliárdokat érő „szajrét". Ezeken az összegeken és „sikereken" felbuzdulva, valószínűleg sok hasonló támadás várható a közeljövőben.

Ne hagyd ki!