​A képen látható jacht Abramovicsé (volt)

Ez a jacht Abramovicsé (volt)

Fotó: Shutterstock

Szépen növekszik a lefoglalt orosz vagyon értéke

Az alapítása utáni első száz napban több mint 330 milliárd dollár (126 ezer milliárd forint) értékű vagyont fagyasztott be a REPO, vagyis az orosz elitet, strómanokat és oligarchákat (Russian Elites, Proxies, Oligarchs) célzó nemzetközi csoport.126 ezer milliárd forint szinte elképzelhetetlenül nagy összeg:

  • Friss hír, hogy az Audi 120 milliárd forintos beruházással épít gyáregységet Győrben, ötszáz munkahelyet teremtve. A 126 ezer milliárd forintból több mint ezer ilyen gyáregység létesíthető.
  • Januári bejelentés szerint történelmi csúcson a magyar államadósság: 42 ezer milliárd forint. A 126 ezer milliárdból pont háromszor lehetne kifizetni.

Jachtok és ingatlanok

A lefoglalt vagy befagyasztott vagyonelemekből több mint 30 milliárd dollár (kb. 11500 milliárd forint) szankcionált orosz állampolgárokhoz, több mint 300 milliárd pedig a moszkvai jegybankhoz tartozott – derül ki a REPO közleményéből.

Az Egyesült Államok által támogatott nemzetközi csoport elkobzott vagy zár alá vett a szankciós listán lévő egyénektől jachtokat és luxusingatlanokat. Rátették a kezüket például a 300 millió dollár értékű Amadeára, amely Szulejman Kerimov orosz milliárdosé. Az Amadea a héten érkezett az amerikai San Diego kikötőjébe.

Lefoglalták a Viktor Vekszelberghez köthető 90 milliós Tangót is, amelyet amerikai kérésre koboztak el április elején Spanyolországban, és azért érdekes, mert ez volt az első, amerikaiak által zár alá vett orosz szuperjacht. A folyamatról itt látható videó.

Nincs vége

A washingtoni igazságügyi minisztérium március 16-án hozta létre a REPO-t, az Oroszországgal szemben hozott nemzetközi szankciók részeként. Tagjai Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Európai Bizottság.

A REPO az eltelt 100 nap után azt közölte, hogy küldetésük még nem teljes, folytatják a szankció alatt lévő vagyonelemek felkutatását és a szankciók betartatását. Ezek célja, hogy Oroszországot elszigeteljék a globális piacoktól, végső soron pedig az, hogy Moszkvát az Ukrajna ellen folytatott háború leállítására kényszerítsék.

Többször is foglalkoztunk a lefoglalt orosz vagyonnal:

  • itt lehet olvasni szardíniai ingatlanokról,
  • itt az első jachtról, amit elárvereznek,
  • itt egy kétszer elveszített jachtról,
  • itt a jachtok eltűnéséről,
  • itt az Amadea lefoglalásáról,
  • itt pedig arról, hogyan mentette ki vagyonát a szankciók előtt egy nappal a nyolcadik leggazdagabb orosz.

Ne hagyd ki!