Két nagy kínai techóriás jelentette be eddig a saját MI-jét
Fotó: Shutterstock

Újabb kínai cég integrálja szolgáltatásaiba a saját MI-jét

A kínai Baidu után az Alibaba is bejelentette, saját generatív mesterséges intelligenciát (MI) fejleszt, pontosabban egy nagy nyelvi modellen alapuló chatbotot. Az MI-vel több saját termékét turbózná fel a jövőben.


Az Alibaba is bejelentette a saját MI-jét

A Tongyi Qianwen nevet kapta („Tonki Csian-ven” - jelentése: a válasz ezer kérdésre) az Alibaba felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó részlegének, az Alibaba Cloud-nak a mesterséges intelligenciája. Gyakorlatilag ez a program a B2B szektorban érdekelt kínai kereskedelmi óriás válasza az amerikaiak ChatGPT-jére, ami felpezsdítette a generatív MI-szolgáltatások piacát.

A cég elsőként a munkahelyi kommunikációs szoftverébe, a DingTalkba építi be a programot. A segítségével képesek lesznek például jegyzetet készíteni a megbeszéléseikről, valamint az e-mailek írásában is segítséget fog nyújtani. Továbbá kiterjesztheti az okosotthoni készülékeket kiszolgáló Tmall Genie funkcióit, ami leginkább az Amazon Alexájához hasonlatos szolgáltatás.

Később az üzletágaik legtöbb termékébe integrálnák a nagy nyelvi modellre (LLM) épített chatbotot, de a hwsw megjegyzi, erről egyelőre nem osztottak meg pontos ütemtervet. Azonban a vállalat ügyfelei már jelentkezhetnek a béta tesztelésére.

Kissé megelőzte az Alibabát Kína másik meghatározó technológiai óriása, a Baidu. Ők az előző hónapban jelentették be az Ernie Botot, ami szintén egy LLM-chatbot. Azonban a hírek szerint az még nem tud olyan minőségű kódot és szöveget előállítani, mint az amerikaiak programja.

Nemcsak új munkahelyeket teremt az MI

Közgazdászok szerint jelentős gazdasági növekedést eredményezhet a mesterséges intelligencia (MI) használatának az elterjedése a következő években világszerte. Azonban nemcsak új munkahelyek létrejöttét okozhatja: globálisan akár emberek százmilliói is elveszíthetik a munkájukat az MI térnyerése következtében.

Arra jutottak a Goldman Sachs kutatói, hogy a Chat GPT-hez hasonló, tartalom-előállításra is képes rendszerek átlagosan akár évi 7 százalékkal növelhetik a globális GDP-t a következő 10 évben. Azonban a mesterséges intelligencia jócskán átalakíthatja a munkaerőpiacot.

Az MI használatának az amerikai és európai elterjedése a munkahelyek negyedének az automatizációját jelentheti. Az átalakulás hatással lehet a nyugati országok munkahelyeinek nagyjából a kétharmadára. Az ő munkafolyamataiknak akár a felét is átveheti a mesterséges intelligencia.

Lesz egy durván 30 százalékos csoport (főleg fizikai és kültéri dolgozók) akiknek a munkakörét közvetlenül nem fogja érinteni a mesterséges intelligencia fejlődése a következő években. Azonban az ő munkájukra is hathatnak az mi-s automatizáció egyéb formái.

A dolgozók 7 százaléka tartozhat abba a csoportba, akik munkáját teljesen kiválthatja az MI. A Goldman Sachs szerint ez globálisan nagyjából 300 millió munkavállalót érinthet.


The Conversation

Ne hagyd ki!