Csak néhány vezető olasz vállalat generálhat nagyobb forgalmat
Fotó: Shutterstock

A maffia az olasz gazdaság egyik  motorja

A főbb olasz vállalatok után a maffiáé lehet a legnagyobb gazdasági forgalom Olaszországban. A bűnszervezetek leginkább a déli vidékeken van jelen, de tevékenyek a gazdaságilag fejlettebb északi területeken is.


A maffia is hajtja az olasz GDP-t

A legnagyobb olasz ipari és szolgáltató vállalatok után (például a GSE, az Eni és az Enel) a maffiáé lehet a legnagyobb gazdasági forgalom Olaszországban. Az országban tevékenykedő kelet-európai bűnszervezetek adatait is magában foglaló „Mafia S.p.A.”, a maffia gazdasági társulás becsült éves forgalmának a mutatója. Eszerint az illegális tevékenységből származó bevételek 40 milliárd euróra rúghatnak manapság, ami nagyjából az olasz GDP 2 százaléka.

A Napi megjegyzi, az uniós szabályozás lehetővé teszi, hogy például a prostitúció, a kábítószer-kereskedelem és a cigaretta-csempészet is beszámítható legyen a GDP-be. Emiatt a rendelkezésre álló legfrissebb, 2020-as adatok szerint az olasz nemzeti vagyon 17,4 milliárd euróval növekedett abban az évben, ami etikai problémákat is felvet.

Egyébként a maffia leginkább Dél-Olaszországban aktív, de jelen vannak az ország középső, és a gazdaságilag fejlettebb, északi területein is. Általában ott bukkannak fel, ahol a helyi gazdaság erősen függ az állami kiadásoktól. Mindez gyakran az államapparátusban dolgozók korrupciós hajlamával társul, ami megkönnyíti a tevékenységüket.

Gondok Olaszországban

Olaszország komoly gazdasági problémákkal küzd manapság. Újabban az olasz gazdák kongatták a vészharangot, valamint a termékeikre épülő feldolgozóipar. Az olaszországi szakmai szervezetek szerint az elmúlt hónapokban közel jutott ahhoz a szektor, hogy csődbe menjen a termelői jelentős része. Az elszálló energiaárak miatt az itáliai mezőgazdászok 13 százaléka állhat nagyon közel ahhoz, hogy felszámolja a gazdaságát, azonban összességében a harmaduk üzemelhet veszteségesen.

A helyzetüket nehezítheti, hogy a műtrágya ára 170 százalékkal, a takarmány átlagosan 90 százalékkal, a dízel 129 százalékkal, az öntözéssel kapcsolatos költségek pedig mintegy 300 százalékkal emelkedhettek tavaly.

Mindezek mellett a feldolgozóiparuknak is meg kell küzdenie az áremelkedéssel. Az üvegek 30, a konzervdobozok 60, a műanyag csomagolóanyagok pedig 70 százalékkal drágultak a 2021-es áraikhoz képest, valamint nőttek a tetrapack csomagolással, a címkékkel és a kartonpapírokkal kapcsolatos kiadásaik is.

A legnagyobb olaszországi gazdaszervezet, a Coldiretti szerint az élelmiszeriparukat sújtó árnövekedés összege 575 milliárd euró lehet, ami nagyjából a teljes olasz GDP negyede.

A problémák miatt zöldségkészítményekből, szószokból, gyümölcslevekből, étolajokból, paradicsompürékből és borokból kevesebb készülhet Olaszországban, az áruk pedig jelentősen emelkedhet. Ezért könnyen megeshet, hogy el fognak tűnni az olasz élelmiszertermékek más európai, így hazánk boltjaiból is.

Ne hagyd ki!