Különösen sok az olyan cég, amely az inflációt is meghaladó drágulással számol
Fotó: Shutterstock

17 éve nem akart ennyi vállalkozás árat emelni

Egy friss kutatás szerint a hazai vállalkozások közel négyötöde készül árat emelni ebben a félévben. Ilyen magas arányra 17 évvel ezelőtt volt utoljára példa. Az infláció azonban már most is az egekben van. Mutatjuk azt is, hogy mi állhat a drágulás mögött.

Árat emelne a magyarországi vállalkozások túlnyomó többsége

A hazai vállalkozások 78 százaléka készül a belföldi értékesítési árainak az emelésére ebben a félévben – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének frissen publikált elemzéséből. Az áprilisban készült kutatásban 4 százalékkal többen nyilatkozták ezt, mint tavaly októberben és 18 százalékkal nagyobb arányban, mint egy évvel korábban. Ilyen magas arányra 2005 óta nem volt példa. Emellett kiugróan sokan vannak azok is (25 százalék), akik az inflációt meghaladó drágulással kalkulálnak – írja a 444.

Az Intézet felmérése a magyar cégek belföldi- és exportárakkal kapcsolatos terveit is vizsgálta. A féléves vállalati konjunktúra-kutatásában összesen 2227 vállalkozás vett részt.

Az inflációval (KSH júniusban 11,7 százalékos inflációt mért) közel azonos (10-15 százalékos) áremeléssel számol a válaszadók fele. Több mint negyedük (28 százalék) pedig annál is nagyobb, 16–20 százalékossal. Az építőiparban (69 százalék) és a kereskedelemben (75 százalék) a legmagasabb azoknak a cégeknek az aránya, amelyek legalább az inflációval megegyező mértékű növekedésre számítanak, harmaduk pedig ennél is nagyobb áremeléssel kalkulál.

Az exportáló vállalatok 57 százaléka szerint fog nőni a külföldi értékesítési áruk, ami sokkal több, mint a tavaly őszi rekordmagas, 49 százalékos szint.

Nem lehet előre kalkulálni az árakkal

A csaknem hetven személyt alkalmazó, szerszámgyártással és műanyag fröccsöntéssel foglalkozó, magyar GIA Form tulajdonosa, Gaszt Attila nyilatkozta azt korábban, hogy középtávon sem lehet az energia költségével pontosan kalkulálni, hiszen folyamatosan emelkedő napi árak vannak. Továbbá a nyersanyagárak növekedése miatt is rendszeresen újra kell számolniuk a kiadásaikat. Ezzel pedig az a legnagyobb baj, hogy a drágulást „át kell verniük” a megrendelőiken is, akikkel gyakran egy-két éves szállítói szerződéseik vannak. Ez problémát jelent az acél, az alumínium és a műagyag granulátumokból készült termékeknél is. A vállalkozó problémának nevezte az olaj és a fölgáz árszintjének emelkedését is, ami szintén tovább pumpálja az elektromos áram költségét.

Példakánt hozta fel saját magukat: egy évvel ezelőtt a költségeik 5 százalékát tette ki az energiaszámla. Az áram sokszorosára drágulása miatt májusban 25 százaléka a kiadásaiknak erre ment el. Ez a többletköltség pedig túl nagy ahhoz, hogy teljes egészében érvényesíteni tudják az áraikban. Néhány szállítói szerződésen pedig egyáltalán nem tudnak változtatni, amelyekben a korábbi energiaárakkal kalkuláltak.

Csődhullámmal fenyegethetik a kkv-kat

Amennyiben nincs mód érvényesíteni az árakat, az nyilván veszteséget jelent a vállalkozások számára, ami végül – tartalékok hiányában – cégbedőléshez is vezethet. Szerinte ilyen szempontból különösen veszélyeztetettek lehetnek a fém- és műanyagfeldolgozással, szerszámgyártással és lakatosipari termékek előállításával foglalkozó vállalatok. Egyébként nem kétséges, hogy az árak esetleges érvényesítése végül a fogyasztóknál, végfelhasználóknál csapódna le. Máskülönben a megrendelők kerülnének bajba, csődbe

– mondta Gaszt Attilát.