​Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotása egy fekete maszkos férfi kezében
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotása
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Hazai rekord született a rejtélyes Csontváry-kép árverésén

460 millió forintért kelt el Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget nevet viselő alkotása a Virág Judit Galéria 68. téli aukcióján, magyar árverésen ekkora vételárra még soha nem volt példa-írja a Telex.


Évszázados rejtély

Különösen nagy érdeklődés övezte a Budapest Kongresszusi Központbanlebonyolított aukciót, amelyen Csontváry Kosztka Tivadar egyik legrejtélyesebb műve került kalapács alá.

A Titokzatos sziget eredeti címe nem ismert, 1903-mas megalkotása után gyakorlatilag nyoma veszett. Végül az 1970-es években ismét „felbukkant”, egy ’77-es BÁV-aukció után azonban ismét eltűnt a piacról. A művészettörténészeknek a mai napig fejtörést okoz, hogy pontosan mit szimbolizál a remekmű, amelyen álomszerű figurák táncolnak a múlt és a jövő között egy képzeletbeli szigeten.

Ez a festmény még az ő életművén belül is egy nagyon rejtélyes és talányos és izgalmas festmény. A Csontváry-kutatók a mai napig nem igazán tudták megfejteni, hogy mit is ábrázol

- mondta az Euronewsnak Kelen Anna művészettörténész.

Erős indítás

A Titokzatos sziget 160 millió forintos kikiáltási árával azonnal rekordot döntött, a galériánál arra számítottak, hogy 300-400 millió forintot fizetnek majd a festményért. Az eddigi rekordot is egy Csonváry-kép, nevezetesen a Traui tájkép tartotta, amely 2012-ben 240 millió forintért kelt el. -írja a lap.

A kiemelkedően magas vételárat az indokolja, hogy a művésznek nagyon kevés, körülbelül 100 képe maradt fenn. Az alkotások túlnyomó többsége múzeumok tulajdonában van, körülbelül 20 darab található magángyűjteményekben.

A Titokzatos sziget mellett Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben című festménye és Schönberger Armand Aktok gyümölccsel című képe is szépen teljesített. Előbbi 95 millió forintért, utóbbi 40 millió forintért talált új gazdára.