Nem ez az egyetlen pályázat a méhészek számára!
Fotó: Shutterstock

Új pályázat indul a hazai méhészeknek

10 milliárd forintos keretösszegű méhjóléti pályázatot hirdetett meg az agrárminiszter. A támogatás azon méhcsaládok után járhat, amelyeknél a méhész tartósan vállalja, hogy mézet hagy vissza a méh- egészségi problémák megelőzése érdekében.

Támogatás méhészeknek

„Az új pályázat a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza meg és támogatást nyújt a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához. (…) A támogatás mértéke a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása esetén, 15 eurónak megfelelő forint méhcsaládonként, évente”

- idézi Nagy István agrárminisztert a Kormány.hu.

A nagyjából 10 milliárd forintos keretösszegű pályázat várhatóan három hónapon belül meg fog nyílni, a kötelezettségvállalási időszaka pedig 2024. december 31-ig fog tartani.

A miniszter szerint a hazai méhészet és haszonállat-génmegőrzés a világ élvonalába tartozik, ezért fontos lenne, hogy Magyarország méhészeti és génmegőrzési tudásközponttá váljon.

Támogatás igényelhető a méhészeti járművek után is

Mindemellett április 15-ig még nyitva áll a méhészeti járművek után igényelhető pályázat (ezen a linken érhető el). A támogatási kérelmet a Kincstárhoz lehet benyújtania.

A támogatás igénybevételére az a kérelmező jogosult, aki a tárgyévben (2021) elvégzett vizsgálat alapján legalább nyolcvan méhcsaláddal, a méhészkedéshez használt eszközhordozó járművel, illetve vándor méhesházzal rendelkezett. A vizsgálat adatait pedig bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

A kérelmező a támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, a Kincstár által rendszeresített űrlapkitöltő felületén nyújthatja be.

A támogatás mértéke a kérelmező üzemeltetésében lévő méhészeti eszközhordozó járműve, valamint a vándor méhesháza után a tavaly megfizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások, illetve gépjárműadók összege. OBU fedélzeti rendszer vásárlása esetén a nettó ár is beleszámítható. A támogatás azonban legfeljebb 40 ezer forint lehet.

Idén egyébként jogcím finanszírozására legfeljebb 100 millió forint használható fel. Ha a jogosult kérelmek ezt meghaladják, akkor azt arányosan visszaosztják. Továbbá fontos megemlíteni, hogy az adott vállalkozásnál a bruttó támogatástartalom nem haladhatja meg három év tekintetében a mezőgazdasági csekély összegű támogatások esetén a 25 ezer eurónak megfelelő egyéni keretet.

Segítségre számíthatnak a bajba jutott gazdák

Az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozta annak az uniós válságkezelési csomagnak a részleteit a napokban, amelyből a megnövekedett input költségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok részesülhetnek.

A több elemből álló programcsomag legfőbb eleme egy körülbelül 500 millió euró (nagyjából 185 milliárd forint) összegű támogatási keret. Ebből Magyarország közel 17 millió euróra (mintegy 6,4 milliárd forintra) jogosult.