A gabonatermesztők gondjai mellett érdemes beszélni az állattenyésztőkéről is
Fotó: Shutterstock

Kifakadtak az állattenyésztők

Szakember emlékeztet rá, amikor a magyar gabonatermesztők nehézségeiről beszélünk, nem szabad megfeledkezni a hazai állattenyésztőkről sem. Nekik nem egy rossz évük volt, és jóideje nem jövedelmező az ágazat.


Nehéz időszakban vannak a magyar állattenyésztők

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója arról ír a szervezet oldalán, hogy amíg gabonából az ótermésre - jobb esetben - jelenleg 90, az újra pedig 75 forintos kilónkénti árat mondanak a vevők, tavaly jónéhány gabonatermesztő 135 Ft/kg-os áron sem akarta odaadni a terményét. Most a termesztők kongatják a vészharangot, mondván, a tavaly óta tovább emelkedett inputárakkal és közepes terméssel számolva, a mostani árakon veszteséges lenne a növénytermesztés. Hozzáteszik, nem tesz jót nekik az sem, hogy a hazai raktárakban nagyon sok az ukrán gabona.

A DG Taxud vámfelügyelet adatai szerint 2022. július 1. és 2023. március 12. között Ukrajnából 1,338 millió tonna kukorica, 230 ezer tonna búza, 285 ezer tonna napraforgó, 29 ezer tonna napraforgóolaj, 91 ezer tonna repcemag, 93 ezer tonna szójabab és 86 ezer tonna szójadara érkezett hazánkba. A gabonatermesztők ennél sokkal több, 4-5 millió tonna ukrán gabonáról beszélnek, szerintük ennyi van a hazai raktárakban, amiből 1 millió tonna annyira szennyezett toxinnal, hogy legfeljebb elégetni lehet. Ezzel szemben a nagy takarmánygyártók szerint az ukrán kukorica legfeljebb 5-10 százaléka szennyezett toxinnal, míg az idehaza megtermelt tengeri sokkal nagyobb része alkalmatlan takarmánynak a magas aflatoxin-tartalma miatt. Van olyan takarmányos cég, amely az Alföldről felajánlott kukorica 80 százalékát utasította vissza a 20 ppb értéket is meghaladó toxinszennyezettség miatt

- jegyi meg az igazgató.

Hozzátette, amikor a gabonatermesztők nehézségeiről van szó, nem szabad megfeledkezni az állattenyésztőkről sem. Sokan rekordmagas áron vették meg a gabonát tavaly, és még azzal etetik az állataikat. Azonban a felvásárlási áraik emelkedése megállt, sőt, például a tejnél erőteljes csökkenés várható.

Mint mondta, ráadásul sokkal kevesebb támogatásban részesülnek, mint korábban. Ők nem egy, hanem több nagyon nehéz éven vannak túl, és azok előtt sem voltak olyan esztendőik, amikor annyira jövedelmezően tudtak volna gazdálkodni, mint a gabonatermesztők a megelőző időszakban.

Egy kis bizonytalanság a húspiacon

Héjja Csaba az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője pedig az előző héten beszélt arról, hogy az állattenyésztésben jellemzően csökkent a kínálat az elmúlt hónapokban. Kevesebb állatot vágtak Európában (a magas energia- és takarmányköltségek miatt jellemzően kisebb számú hízóállat tartását vállalták a gazdák), ami magasan tartja az árakat. Azonban a mérséklődő takarmányárak lehúzhatják az élőállatok árszintjét is.

A tejpiacon nő a kínálat, csökken a kereslet. Ezért az árak európai szinten már alacsonyabbak, így a nyerstej és tejtermékek már kevesebbe kerülnek a boltokban is, mint korábban. Persze ez jóval magasabb, mint a korábbi években megszokott színvonal. Ami a piacokon esetleg további változásokat idézhet elő, az az, ha járványszerűen megjelennek egyes állatbetegségek

- figyelmeztetett az elemző.

Ne hagyd ki!