Igaz, 36-37 év tapasztalata van benne
Fotó: Shutterstock

A hobbijából tartja el a családját a magyar gazda

A Bács-Kiskun vármegyei család a nyolcvanas évek közepe óta foglalkozik juhtenyésztéssel. A több mint 1200 egyedet számláló állatállományukban veszélyeztettnek számító fajtát is tenyésztenek. Gazdaságukat folyamatosan fejlesztik.


Itthonról és külföldről is keresik az uszódi juhokat

Holló Mátyás juhtenyésztő telepe a Bács-Kiskun vármegyei Uszódon található. A család 1986 óta tart juhokat, és folyamatosan fejlesztik a gazdaságukat. Napjainkban több mint 1200 vegyes korcsoportú állattal gazdálkodnak. Tenyészkosok, növendék kosok, anyák, jerkék és bárányok is fellehetők az állományban, hiszen céljuk a tenyészállatok előállítása a hazai és a külföldi tenyésztőknek. Három fajtát tenyésztenek, köztük a magyar merinót, amely veszélyeztetettnek számít.

A munkám a hobbim, és a hobbimból el tudom tartani a családomat is. Amellett, hogy igyekszem a saját gazdaságomat ideálisan fejleszteni, illetve a tenyésztési színvonalat minél magasabb szintre emelni, megpróbálom a tenyésztőtársaimat is megfelelően képviselni

- nyilatkozta Holló Mátyás az Agrárszektornak.

A gazda hozzátette, hogy a juhtartáshoz szükséges abraktakarmányt és lucernaszénát a saját szántóterületein termelik.

Kevés a juhász

Ha a juhoknál tartunk: mi is írtunk róla, hogy manapság nehezen találnak megfelelő munkaerőt a gazdák az állataik mellé, a legnagyobb hiány pedig juhászokokból van. Részben a sokszor kemény munka miatt nincsenek komoly jelentkezők, de gondot jelent az is, hogy a munkáltatók sokszor nem ajánlanak megfelelő fizetést.

Amióta csak állatot tartunk, mindig próbáltunk segítséget találni, de nagyon nehéz jó munkaerőre lelni. Mindig is kevés volt a jó juhász, de az utóbbi harminc évben még nehezebb megfelelő embert szerezni

- idéz egy gazdát a Magyar Nemzet.

A dolog azért sem könnyű, mert egy juhásznak gyakorlatilag napi 24 órában kell dolgoznia. Ha az állat ellik, azzal is el kell boldogulnia, emellett le kell tudnia körmölni, és ha sántít, „meg kell tudni sántázni". Vagyis adott esetben egy juhásznak egyszerűbb sebészeti beavatkozásokat, állatorvosi munkákat is el kell tudnia végezni.

Akik jelentkeznek

A gazda szerint az a baj, hogy szinte csak semmirekellő, felelőtlen, sok esetben alkoholista emberek jelentkeznek, ők pedig alkalmatlanok a feladatra. Az is igaz, hogy a fizetések is alacsonyak, de az állattartásból a magas takarmányárak miatt egyre nehezebb versenyképes béreket kigazdálkodni.

Egy másik gazdálkodó szerint jószerivel csak kényszermunkaerő jelentkezik a hirdetésekre, olyan, aki máshol nem kap állást. Pedig pásztornak lenni egy szakma, amit jól kell tudni csinálni, nem elég csak álldogálni az állatok mellett. Az ehhez szükséges tudást nem lehetetlen megszerezni, de iskolapadban nem lehet rá szert tenni.


Ne hagyd ki!