Szuperkolbász idősebbeknek, szupersonka gyerekeknek
Fotó: Shutterstock

Szuperhúsok lephetik el a hazai boltokat, ezért szuperek

Egészséges, rostokban és fehérjékben gazdag, zsírcsökkentett, életkorspecifikus szuperhúsok létrehozásával kísérleteznek hazánkban. Ha sikeres lesz a projekt, tömegével jelenhetnek meg az ezen húsokból készült élelmiszerek a magyarországi üzletekben.


Szuperkolbász idősebbeknek, szupersonka gyerekeknek

A Debreceni Egyetem és a Gulyás és Társa Kft. vesz részt abban a hároméves projektben, amelyben egészséges, rostokban és fehérjékben gazdag, zsírcsökkentett, életkorspecifikus húskészítményeket próbálnak létrehozni a szakemberek. Az utóbbi kategória például érlelt szalámi és chorizo-típusú szárazkolbászt takar elsősorban időseknek, sonkakészítményeket gyerekeknek, grillkolbászokat középkorúaknak, illetve speciális baromfisonkákat aktív korúaknak és testtudatos fogyasztóknak. A kutatásban résztvevők az MTI közleményében hangsúlyozzák, hogy olyan termékeket készülnek kidolgozni, amelyek a hazai és a nemzetközi élelmiszerpiacon is példa nélküliek.

Az élelmiszer-kereskedelemben és fogyasztásában egyre inkább előtérbe kerül az egészségvédelem, a megelőzés, megnőtt a fogyasztók érdeklődése a magas hozzáadott értékű termékek iránt. A fokozottan pozitív biológiai hatású élelmiszerek tartós piaci sikerének kulcsa, ha a termékek tényleges élettani előnyöket biztosítanak, kiváló ízhatásúak és innovatív, költséghatékony technológiákkal állíthatók elő

- mondta Kiss Attila tudományos főmunkatárs, a projekt szakmai vezetője.

Hozzátette, a húsiparban csekély azon termékek száma, melyek tényleges élettani hatását tudományosan igazolták. Viszont a most induló projekt „in vitro” emésztési modellrendszerrel és humánklinikai vizsgálattal is igazolni fogja az új termékváltozatok fiziológiai előnyeit. A cél érdekében prebiotikum-kombinációkat fognak fejleszteni új biotechnológiai eljárással.

A csaknem 766 millió forintos fejlesztéshez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán több mint 526,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el, mintegy 239 millió forint önerő ráfordítása mellett.

Nem valószínű, hogy a többség növényi alapú étrendre vált

Úgy tűnhet, hogy vegán forradalom zajlik a világban, azonban a növényi alapú étrenden élők aránya kicsi. Azonban vannak, akik az ilyen táplálkozás terjedését szorgalmazzák. Egy tanulmány megjegyzi, hogy leginkább egy módszerrel lehetne rávenni az embereket a húsfogyasztás csökkentésére, mégpedig a hústermékekre kivetett magasabb adókkal.

Valószínűleg 10-20 százalékos emelés nem is lenne elég ahhoz, hogy valódi eredménye legyen, mindenesetre a húsnak óriási környezeti költségei vannak, amik nincsenek beépítve a termékek árazásába. Így teljesen ésszerű és igazságos lenne, ha a fogyasztók nagyobb mértékben osztoznának ezeken a költségeken

- mondta Matin Qaim, a Bonni Egyetem Fejlődéskutató Központjának munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

A kutató szerint továbbá érdemes lenne többet beszélni az iskolákban is a fenntartható fogyasztásról.


Ne hagyd ki!