Előfordult, hőségben leengedték az állatok ivóvizét, abban mosakodtak
Fotó: Shutterstock

Megelégelték a gazdák, hogy turisták lovagolnak a teheneiken

Egyre több a probléma a turistákkal az Alpokban. Az alpesi szarvasmarhatartóknak különösen meggyűlt velük a bajuk. Zavarják az állataikat, például lovagolnak rajtuk egy fotó kedvéért. Tavaly a kánikulában az is előfordult, leengedték a marhák ivóvizét, abban mosakodtak meg.


Alpesi gazdáknak lett elegük a turistákból

Több alpesi gazda számolt be róla az elmúlt időszakban a közösségi médiában, hogy jelentős károkat okoztak a térségükbe látogató turisták. A látogatók gyakran egy fotó kedvéért, vagy egy internetes kihívás miatt zavarják meg az állataikat. Előfordult, szarvasmarhákat ijesztettek meg, hogy videóra vegyék a reakcióikat. A rémült marhák szakadékba rohantak. De az sem ritka, hogy lovagolni próbálnak a jószágokon.

Emellett halálos veszélynek teszik ki a szarvasmarhákat azzal is, hogy a legelőkön lévő itatókból lecsapolják a vizet, egyes turisták abban mosdanak a nagy melegben. Emiatt van olyan gazda, akinek 25 állata nem jutott vízhez a kánikulában, miután elfolyt 600 liter a tárolójából. De az is megesett az Oberstdorf melletti Kornau egyik legelőjén, hogy a látogatók lecsavarták az egyik kút szelepét. Az több hétig folyt, nagyjából 6 millió liter víz ömlött ki, az érintett gazdálkodónak pedig több mint 10 ezer eurós vízszámlát kellett fizetnie. A rendőrségnek nem sikerült azonosítania az elkövetőket.

Persze mindezek miatt biztonsági intézkedéseket eszközöltek a gazdálkodók. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, például betörésbiztos aknákba zárták a víz elzárására szolgáló szelepeket, vagy eltávolították a csapokat. Azonban emiatt a turisták a vizet közvetlenül az itatókból csapolják manapság.

Úrrá lennének az olaszok is a turistákon

Az olaszországi Portofino lakói sem bírják a turisták áradatát. Húsvétkor több mint hétezren érkeztek a liguriai kisvárosba, pedig az ott élők száma csupán négyszáz fő. A település utcáin a szelfizők miatt gyalogos dugók alakultak ki. Ezért az önkormányzat új büntetést vezetett be: 275 eurót kell fizetnie annak a turistának, aki álldogál és szelfizik.

Portofino mellett más települések is szigorítottak. Például Rómában tilos üldögélni a Spanyol lépcsőn, Firenzében és Velencében pedig nem lehet a forgalmasabb utcákon enni.

Nem mindenki szerint jó a sok turista Horvátországban sem

Úgy tűnik, Horvátországban sem nagyon bír el több vendéget néhány település. Ezt bizonyítja, hogy a 14 ezer fős Makarska lakossága szerint szinte élhetetlenné válik a település nyaranta, amikor háromszorosára nő a lakosságszámuk a vendégek miatt. Ezért lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el a napokban. Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat vagy szobákat adjanak ki.

A lakók szerint a vendégek sokszor nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek. A helyzet pedig súlyosbodott, miután egyre gyakoribbá vált, hogy egyes városiak a nyári hónapokra a saját lakásukat is kiadják a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba.

Az előbbire nem lesz lehetőségük a következő szezontól az új törvény miatt. Igaz, rendelet alapján továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás azokban az ingatlanokban, amelyekben a lakóközösség minden tagja beleegyezik a turisták fogadásába.


Ne hagyd ki!