Figyelem, határellenőrzés! Van maguknál fegyver, kábítószer vagy tojás?
Fotó: Shutterstock

Döbbenet, hogy melyik csempészáru hasít az USA-ban

A fegyver-, az ember-, esetleg a kábítószer- helyett a tojáscsempészet van felfutóban Mexikó és az Egyesült Államok határán, annyira elszálltak a tojásárak az USA-ban. Igen rosszul járnak azok, akik lebuknak a vámon a termékkel.


Tojáscsempészekre fókuszálnak az amerikai vámosok

A San Diego Field Office azt észlelte a közelmúltban, hogy egyre több tojást kell elkoboznunk a határátkelőnkön. Emlékeztetőül: Mexikóból tilos nyers tojást bevinni az Egyesült Államokba. A mezőgazdasági termékek bejelentésének elmulasztása akár 10 ezer dolláros büntetéssel is járhat

- tweetelte az amerikai hatóság egyik terepi műveleti igazgatója.

Mintegy 60 százalékkal nőtt a tojás ára 12 hónap alatt az Egyesült Államokban. A HVG megjegyzi, hogy Mexikóban jóval olcsóbb a termék, ezzel magyarázható, hogy csak az El Pasó-i határátkelőknél 108 százalékos emelkedést regisztráltak az elkobzott tojás (és a baromfihús) mennyiségében október elejétől december végéig.

A legtöbben elmondják az ellenőrzéskor, hogy tojás van náluk. Ekkor elkobozzák tőlük a terméket, és nem kell büntetést fizetniük. Azonban, ha valaki nem szól a tételről, de lebukik, 300 dolláros bírságot kell fizetnie. A visszaeső tojáscsempészeknél emelkedhet az összeg, valamint akkor is, ha jelentős mennyiségről van szó.

Nálunk a lengyelek enyhítettek a tojásgondokon

2021 októberében mintegy 470 forint volt a 10 darabos tojás átlagára Magyarországon. Viszont 2022 tizedik hónapjában 900 forint körül alakult a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ami éves alapon 91 százalékos emelkedést takar. Novemberben tovább drágult, így általánossá váltak az 1100-1200-as árak.

Ekkor döntött úgy a kormány, hogy kiterjeszti az árstopot a friss tojástermékekre (és a burgonyára). A rendelet szerint a tojás ársapkás bruttó ára nem lehet magasabb a kereskedők tavaly szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árszintjénél az üzletekben, a bevásárlóközpontokban vagy a csomagküldéses kereskedelemnél. A piacokra nem vonatkozik a szabályozás.

A Magyar Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely novemberben arról tájékoztatott, hogy a hazai tojástermelők a magyarországi igények nagyjából 80 százalékát képesek kielégíteni. Akkor mi is feltettük a kérdést: ha hazánkban a tojás kiskereskedelmi ára az ársapka miatt alacsonyabb, mint az Unió környező országaiban, honnan lehet pótolni a mintegy 20 százalékos importszükségletet, ha a régióban máshol többet adnak a tojásért?

Mára válaszra talált a kérdésünk: Lengyelországból. Az ársapka bevezetése utáni napokban megrohamozták a vásárlók az üzleteke. Gyorsan merültek a tojáskészletek, és egyre több helyen megjelent az olcsóbb lengyel importtojás. De a tojáskeresletet akkor erősítették a közelgő ünnepek is.

Ne hagyd ki!