Tojásfronton jól jön a kiskereskedelemnek, hogy nincs túl messze Lengyelország
Fotó: Shutterstock

A tojásháborúban koccanhatunk lengyel barátainkkal

Miután ársapkát kapott a tojás, olcsóbb, lengyel tojásáru jelent meg számos magyarországi üzletben. A magyar termelők attól tartanak, hogy kiszorulnak a hazai piacról, így vihetik az árujukat külföldre.


Bekavart a tojáspiacnak az ársapka

Tavaly októberben mintegy 470 forint volt a 10 darabos tojás átlagára Magyarországon. Viszont idén a tizedik hónapban 900 forint körül alakult a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ami éves alapon 91 százalékos emelkedést takar. Novemberben tovább drágult, így általánossá váltak az 1100-1200-as árak.

Ekkor döntött úgy a kormány, hogy kiterjeszti az árstopot a friss tojástermékekre (és a burgonyára) év végéig. A rendelet szerint a tojás ársapkás bruttó ára nem lehet magasabb a kereskedők idén szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árszintjénél az üzletekben, a bevásárlóközpontokban vagy a csomagküldéses kereskedelemnél. A piacokra nem vonatkozik a szabályozás.

A Magyar Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely novemberben arról tájékoztatott, hogy a hazai tojástermelők a magyarországi igények nagyjából 80 százalékát képesek kielégíteni. Akkor mi is feltettük a kérdést: ha hazánkban a tojás kiskereskedelmi ára az ársapka miatt alacsonyabb, mint az Unió környező országaiban, honnan lehet pótolni a mintegy 20 százalékos importszükségletet, ha a régióban máshol többet adnak a tojásért?

Jön az importtojás, de ennek nem mindenki örül

Mára válaszra talált a kérdésünk: Lengyelországból. Az ársapka utáni napokban megrohamozták a vásárlók az üzleteke, gyorsan merültek a tojáskészletek, és egyre több helyen megjelent a lengyel importtojás – írja a HVG. Az agrárminiszter is megemlítette az előző héten, hogy a lengyel tojást a hiány kiküszöbölése miatt szerezhették be a csomagolók. Ilyen máskor is előfordult, hiszen az ünnepek közeledtével nagyobb a kereslet a termékre, mint amit a hazai termelők ki tudnak elégíteni.

Azonban manapság a tojás közvetelnül a lengyel tojástermelőktől is érkezik az üzletekbe, tehát nem a hazai csomagoló vállalkozásokon keresztül. Találni tojásárut lengyel csomagolásban a boltokban, amelyen csak egy magyar matricán szerepelnek a forgalmazásnál elvárt alapadatok. Ez aggodalommal tölti el a hazai termelőket és a csomagolókat is.

Az aggodalom oka az, hogy az olcsóbb lengyel tojás miatt kiszorulhatnak az üzletekből a magyar termékek. A kereskedők mintha ezt az újabb békát - a magas beszerzési árak és a hatósági ár közötti különbség finanszírozását – már nem szeretnék lenyelni. Miközben pedig a kereskedők a megnövekedett beszerzési áraikat nem tudják érvényesíteni a fogyasztói árakban – a nemzetközi láncok is legfeljebb abban bízhatnak, hogy külföldi forrásaikból olcsóbban kihozhatják az árstopolt termékek beszerzését -, a gazdák nem tudják csökkenteni áraikat a magas költségeik miatt

- írja a portál.

Az export lehet a megoldás a termelők problémáira

Azonban megoldást jelenthet a termelők problémáira, hogy gyakorlatilag egész Európában tojáshiány fenyeget a madárinfluenza-járvány miatt. Kínálkozik a lehetőség, hogy a magyar gazdák ahelyett, hogy itthon értékesítenék a tojásaikat, inkább külföldre viszik, ahol jobb árat kaphatnak érte. Például Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban is egyre nagyobb a tojáshiány, és van fizetőképes kereslet is. Viszont ha ez így lesz, a hazai fogyasztóknak marad a messzebbről érkező lengyel áru.


Ne hagyd ki!