Amennyire népszerű, annyira keveset tudhatnak a borsokról a legtöbben
Fotó: Shutterstock

A bors nemcsak kicsi és erős, de gyógyhatású is lehet

A bors jól kombinálható más fűszerekkel, ezért igen népszerű a gasztronómiában. Az ételek mellett italokban is előfordul. Hiába elterjedt fűszer, a gyógyhatásai kevésbé ismertek, akárcsak az, hogy számos fajtája van.


Kevesen ismerik igazán a borsot

A fekete bors (Piper nigrum) a trópusi erdők kúszónövénye. A termésfüzérjei az érés különböző szakaszaiban begyűjthetők. Azonban inkább a termőtalajának az összetétele, valamint a feldolgozásának módjai járulnak hozzá ahhoz, milyen ízű, színű és erősségű borsfűszerek készülnek belőle.

A bors étvágygerjesztő, fokozza az emésztőnedvek és a gyomorsav termelését, valamint segíti az emésztést. Serkenti a belek vérkeringését és a perisztaltikát, gátolja az erjedést, a puffadást. Melegíti a májat, stimulálja az epetermelést és a méregtelenítést. Javítja a vérkeringést, emeli a vérnyomást, felhevíti a nyirokrendszert és segíti a tisztulást. Csökkenti a vér koleszterin- és cukortartalmát. Ízületi gyulladás, reumás panaszok kezelésére is alkalmazzák. Más hatóanyagai hatását erősíti fel a piperintartalma, valamit segíti a szervezet védekezését a káros szabad gyökök ellen.

Azonban a Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, hogy irritálhatja az emésztőrendszert. Érzékeny gyomrúaknak, valamint gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek a fogyasztása nem javasolt. (A fűszeres ételek egészségre gyakorolt hatásaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

A bors néhány fajátja

  • Fekete bors: az éretlenül szedett terméseket fermentálják, majd szárítják.
  • Zöld bors: szintén az éretlenül begyűjtött termésből származik, de nem hagyják fermentálódni.
  • Fehér bors: az érett állapotban szüretelt terméseket 8-10 napra beáztatják, majd eltávolítják a gyümölcshúst. Ezután kiszárítják a magokat. Markáns az illatra, de visszafogottabb a csípőssége.
  • Piros bors: az éretten szüretelt terméseket különleges eljárással szárítják. Kevésbé csípős, mint a fekete változat.
  • Tigris bors: a zamatos borsot India délnyugati csücskében, a Malabár- part természetvédelmi területén termesztik.
  • Penja bors: a kameruni Penja völgy tápanyagokban gazdag, vulkanikus talaja egyedi, gyümölcsös ízű borsot terem.
  • Kampot bors: Kambodzsa Kampot tartományára jellemző borsfajta: Tisztán, hagyományos módszerekkel termesztik, egyike a legkiemelkedőbb minőségű termékeknek.
  • Tellicherry bors: a dél- indiai származású, gyümölcsös, virágos és gyantás jegyeket felvonultató, komplex aromájú borsfajtát tartják a világ legjobb borsának.
  • Sarawak bors: a borneói esőerdők növénye, eredetvédelemben részesült fajta.
  • Szumátrai bors: Lampong tartomány jellegzetessége, apró méretéhez összetett ízvilág és csípősség társul.
  • Banasura bors: az átlagos bors méretének sokszorosa. Éretten gyűjtik, intenzív és gazdag az aromája.
  • Hosszú bors: egyedi, édeskés és fűszeres az aromája.
  • Csokoládébors: egy hosszú borsváltozat, íze a kakaóéra emlékeztet, csak enyhén csíp.
  • Madagaszkári vadbors: Madagaszkárról származó valódi bors kicsi „farokkal”. Kevésbé csípős, mint a fekete bors, de kissé édeskés.
  • Jávai bors: az indonéz kubebaborsot sós ételek, édességek, alkoholok (pl. gin), sőt, cigaretta ízesítésére is használják. Íze balzsamos, mentás, ánizsos jegyekkel ötvöződik, emlékeztet a szegfűborséra. Hő hatására kesernyéssé válik, ezért jellemzően a főzés után adják az ételhez.


Ne hagyd ki!