A bors jól kombinálható más fűszerekkel, ezért igen népszerű a gasztronómiában. Az ételek mellett italokban is előfordul. Hiába elterjedt fűszer, a gyógyhatásai kevésbé ismertek, akárcsak az, hogy számos fajtája van.
Kevesen ismerik igazán a borsot
A fekete bors (Piper nigrum) a trópusi erdők kúszónövénye. A termésfüzérjei az érés különböző szakaszaiban begyűjthetők. Azonban inkább a termőtalajának az összetétele, valamint a feldolgozásának módjai járulnak hozzá ahhoz, milyen ízű, színű és erősségű borsfűszerek készülnek belőle.
A bors étvágygerjesztő, fokozza az emésztőnedvek és a gyomorsav termelését, valamint segíti az emésztést. Serkenti a belek vérkeringését és a perisztaltikát, gátolja az erjedést, a puffadást. Melegíti a májat, stimulálja az epetermelést és a méregtelenítést. Javítja a vérkeringést, emeli a vérnyomást, felhevíti a nyirokrendszert és segíti a tisztulást. Csökkenti a vér koleszterin- és cukortartalmát. Ízületi gyulladás, reumás panaszok kezelésére is alkalmazzák. Más hatóanyagai hatását erősíti fel a piperintartalma, valamit segíti a szervezet védekezését a káros szabad gyökök ellen.
Azonban a Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, hogy irritálhatja az emésztőrendszert. Érzékeny gyomrúaknak, valamint gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek a fogyasztása nem javasolt. (A fűszeres ételek egészségre gyakorolt hatásaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)
A bors néhány fajátja
- Fekete bors: az éretlenül szedett terméseket fermentálják, majd szárítják.
- Zöld bors: szintén az éretlenül begyűjtött termésből származik, de nem hagyják fermentálódni.
- Fehér bors: az érett állapotban szüretelt terméseket 8-10 napra beáztatják, majd eltávolítják a gyümölcshúst. Ezután kiszárítják a magokat. Markáns az illatra, de visszafogottabb a csípőssége.
- Piros bors: az éretten szüretelt terméseket különleges eljárással szárítják. Kevésbé csípős, mint a fekete változat.
- Tigris bors: a zamatos borsot India délnyugati csücskében, a Malabár- part természetvédelmi területén termesztik.
- Penja bors: a kameruni Penja völgy tápanyagokban gazdag, vulkanikus talaja egyedi, gyümölcsös ízű borsot terem.
- Kampot bors: Kambodzsa Kampot tartományára jellemző borsfajta: Tisztán, hagyományos módszerekkel termesztik, egyike a legkiemelkedőbb minőségű termékeknek.
- Tellicherry bors: a dél- indiai származású, gyümölcsös, virágos és gyantás jegyeket felvonultató, komplex aromájú borsfajtát tartják a világ legjobb borsának.
- Sarawak bors: a borneói esőerdők növénye, eredetvédelemben részesült fajta.
- Szumátrai bors: Lampong tartomány jellegzetessége, apró méretéhez összetett ízvilág és csípősség társul.
- Banasura bors: az átlagos bors méretének sokszorosa. Éretten gyűjtik, intenzív és gazdag az aromája.
- Hosszú bors: egyedi, édeskés és fűszeres az aromája.
- Csokoládébors: egy hosszú borsváltozat, íze a kakaóéra emlékeztet, csak enyhén csíp.
- Madagaszkári vadbors: Madagaszkárról származó valódi bors kicsi „farokkal”. Kevésbé csípős, mint a fekete bors, de kissé édeskés.
- Jávai bors: az indonéz kubebaborsot sós ételek, édességek, alkoholok (pl. gin), sőt, cigaretta ízesítésére is használják. Íze balzsamos, mentás, ánizsos jegyekkel ötvöződik, emlékeztet a szegfűborséra. Hő hatására kesernyéssé válik, ezért jellemzően a főzés után adják az ételhez.