Felveszik a küzdelmet a szezonális levertséggel
Fotó: Shutterstock

4 fűszer, ami segít leküzdeni a téli fáradtságot

Egyes zöldségek mellett akadnak olyan fűszerek is, amelyeket télen különösen érdemes fogyasztani. Ezek felvehetik a harcot a leghűvösebb hónapokra jellemző fáradtsággal és levertséggel. Sorolunk négyet közülük.


Fűszerek a levertség ellen

Akár fűszerek is segíthetnek a téli fáradtság és a rossz közérzet ellen. Sorolunk négyet, melyek több jó tulajdonsággal bírnak a szervezetre, és különösen ajánlottak a leghűvösebb hónapokban.

Gyömbér: Gyógyító hatással bír. Segít csökkenteni az emésztőrendszer panaszait, mérsékli a puffadást, a hányingert és a hasi görcsöket. Hozzájárul a koleszterin- és a vércukorszint megfelelő szinten tartásához, valamint a rákos megbetegedések megelőzéséhez. Kutatások bebizonyítják, hogy egyfajta szíverősítő hatása is van.

Fahéj: Az ókori rómaiak kedélyjavítóként tekintettek a fahéjra. Antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő, valamint kedvezően hat az emésztőrendszerre, illetve a vércukorszintre. Fogyasztása hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez, de hatékony a kellemetlen szájszag ellen is, valamint felpörgetheti az anyagcserét.

Szerecsendió: Erősen aromás, de kellemes fűszer. Fogyasztása jótékonyan hat az emésztésre, valamint segít a savtúltengés ellen. Kis mennyiségben is felveheti a harcot a fejfájással, illetve kedvezően hat az idegrendszerre. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásairól is ismert, valamint küzd a téli depresszió ellen. Pozitívan hat a bőrre, fokozza a libidót, továbbá hatékony a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

Édesgyökér: Segít a kortizolszint helyreállításában, felveszi a harcot a krónikus téli fáradtsággal és a depresszióval szemben. Azonban érdemes vigyázni a fogyasztásával, mert nagyobb dózisban növelheti a vérnyomást – figyelmeztet az Agroinform.

Kiváló immunerősítő a házi savanyúkáposzta is

Egyébként a szakemberek szerint télen igen nagy mennyiségben ajánlott savanyú káposztát is fogyasztani, hiszen segíthet több egészségügyi probléma megelőzésében. Mi is sorolunk néhány nyomós érvet a fogyasztása mellett:

  • Vitaminok (A, C, B,) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium) gazdag forrása.
  • A káposzta erjedésével a szervezetnek kedvező szerves savak és probiotikumok jönnek létre.
  • Segítheti az emésztést, hiszen támogatja a vitaminok felszívódását.
  • A jótékony baktériumai akár betegségektől is megvédhetnek.
  • Fogyási célok eléréséhez is hozzájárulhat, hiszen segíti az emésztést, kalóriaszegény, de rostokban gazdag, így teltségérzetet okoz.
  • Az olyan ételek fogyasztásától, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre, pozitívabbá válik az ember, és jobban kezeli a stresszes helyzeteket.
  • Antioxidánsai megelőzhetik a DNS bizonyos károsodásait, például megállíthatnak egyes mutációkat és blokkolhatják a túlzott sejtnövekedést.
  • Javíthatja a szívműködést és erősítheti a csontokat, hiszen a benne lévő K2-vitamin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint a kalcium felszívódását, illetve hozzájárulhat a vérnyomás megfelelő szintre állításához.

A házi savanyú káposztával jobban járhat az ember, mint a boltival. Amíg az utóbbit jellemzően ecettel vagy citromsavval savanyítják, valamint bórkénnel és tartósítószerrel kezelik, az előbbi többnyire természetes erjedéssel készül. Az így létrejövő tejsavnak fertőtlenítő hatása van, tehát gátolja a romlást okozó gombák és baktériumok elszaporodását, és számos kedvező élettani hatást biztosít a savanyúságnak.

Ne hagyd ki!