Szakemberek láttak el jó tanácsokkal arról, mire érdemes figyelni halvásárláskor
Fotó: Shutterstock

Erre figyelj a karácsonyi hal vásárlásakor

A magyar halfogyasztás java minden évben karácsonykor realizálódik. Más termékekhez hasonlóan a hal is jelentősen drágult idén. Azonban a kiválasztásánál ne csak az árára fókuszáljunk. Néhány más szempontot is vegyünk figyelembe, hogy biztosan friss, minőségi haláru kerüljön a konyhaasztalra.


A hal sem lett olcsóbb

Magyarországon átlagosan évi 6,5 kilogramm hal fogy egy főre vetítve, aminek a 30-40 százaléka jut a karácsonyi időszakra. A legkeresettebb halfajta a ponty idehaza, és ez a legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfajunk is. Karácsonykor a pontykínálat körülbelül 60 százaléka konyhakész állapotban érhető el, 40 százaléka pedig élő halként. Ezen kívül népszerűek a tokfélék, az afrikai harcsa, a sügérfélék és a pisztráng.

Lévai Ferenctől, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójától az Agrárszektor megtudta, hogy idén a kedvezőtlen aszályos időjárás miatt a korábbi évek átlagánál mintegy 30 százalékkal kevesebb halat termelt az ország. Bár pontos árakról nehéz beszélni, hiszen sokban függenek például a halkereskedőtől is, de a termelési volumen visszaesése jellemzően megmutatkozik az árszintben. Ezért nagyjából 30-40 százalékkal drágulhattak a haltermékek az előző év azonos időszakához képest.

Erre figyelj a hal kiválasztásakor

Dr. Horváth Ákos tanszékvezető és Dr. Csorbai Balázs tudományos munkatárs a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Halgazdálkodási Tanszékének oktatói pedig elmondták, hogy mire érdemes odafigyelni a hal kiválasztásakor.

A szakemberek szerint fagyasztott haláru vásárlásakor keveset kockáztatunk a minőséget illetően. Azonban érdemes figyelni rá, hogy a hal húsa fehér vagy rózsaszín legyen, nem pedig barnás, illetve ne takarja sok jég. Jégen tárolt halnál hasznos megvizsgálni a kopoltyúját és a szemét. A frissesség jele a kopoltyúnál, ha a színe mélyvörös vagy piros. Amennyiben megszürkült, inkább válasszunk másik halat. A szemének nem szabad homályosnak lennie, vagy olyannak, mintha hályog borítaná. Száraz vagy ragacsos halterméket sem javasolt vásárolni, hiszen a friss hal tapintása csúszós és nedves. Élő halnál pedig esztétikai szempontok játszhatnak szerepet a kiválasztáskor: a sérülésektől és torzulásoktól mentes halakat javasolják az oktatók.

Azt is fontos megvizsgálni, hogy honnan származik a fagyasztott, vagy élő hal. Az egyetemi oktatók a tenyésztésből (akvakultúrából) érkező halak vásárlását ajánlják a természetes vizekből származókkal szemben. Ha az előbbiek mellett döntünk kíméljük a világ vadon élő halállományát, és magunkat is óvjuk. Ugyanis az elfogyasztott hal a szervezetünkbe juttathat az élőhelyéről származó esetleges szennyező anyagokat. Emellett a bizonytalan eredetű halak is egészségügyi kockázatot jelentenek. A tudósok ezért nem javasolják a nem tenyészetből származó haláruk fogyasztását, hiszen származásuk nem minden esetben megfelelően ellenőrzött. Ez alól kivételt képeznek a drágább, tengeri halászatból érkező, általában kiváló minőségű, prémium haltermékek.

A MATE oktatói a hazai és az importhalakkal kapcsolatban megjegyezik, hogy a magyar gazdaságokból érkező termékek a legbiztonságosabbak, hiszen a hal élete a konyhaasztalig egyszerűen nyomon követhető. Jellemzően nem problémások a külföldi akvakultúrából származó halak sem, mivel az áruházláncok kizárólag ellenőrzött terméket szerezhetnek be. Azonban problémák merülhetnek fel a származási helyüktől az üzletekig tartó hosszú szállításuk miatt. Emellett megjegyzik, hogy Magyarországon a természetes vízi, kereskedelmi célú halászat nem lehetséges, így ilyen haláru nem kerülhet a fogyasztók asztalára – legfeljebb abban az estben, ha maguk fogták a halat. Kockázatot csupán a külföldről származó halak egy kisebb része jelenthet.


Ne hagyd ki!