Növényi hulladékra cserélnék a cukrot a csokiban svájci kutatók
Fotó: Shutterstock

Újgenerációs csokoládéval kísérleteznek svájciak

A kakaónak nemcsak a babját használnák fel a csokoládégyártáshoz svájciak a jövőben: a kakaóhüvellyel tervezik az újgenerációs csokoládék édesítését. Úgy vélik, a változtatással egészségesebbé tehető a termék és fenntarthatóbbá a gyártása.


Megreformálnák a csokoládét Svájcban

Svájci kutatók dolgozták ki a csokoládégyártás egy új, innovatív módszerét az ETH Zürichi Szövetségi Főiskolán. A megoldásuk lényege, hogy nemcsak a kakaóbabot használják fel a csokoládéhoz, hanem a kakaóhüvelyt is.

A héjból a bab körüli rostos részekkel összekeverve édeskés, zselés anyagot nyernek ki. Ez az anyag válthatja fel a hagyományos cukrot a csokoládékészítésnél.

Az új termék előnye például a magas rost-, valamint az alacsonyabb telítettzsír-tartalma.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a módszerrel a kakaótermesztők is többet profitálhatnak, hiszen a kakaóbab mellett értékesíthetik a belső héjrészből készült szárított anyagot is.

Hozzáteszik, az új módszerrel készített svájci csokoládé egyelőre nem érhető el széles körben. Az ipari átállás, valamint a szükséges infrastruktúra kialakítása is időbe telik.

Igen egészséges lehet az étcsokoládé

Egyébként jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a stroke kialakulásának a kockázatát a mérsékletes étcsokoládé-fogyasztás – állítja egy újabb kutatás, melyről a Verywell Health számolt be.

Az egészséges táplálkozási szokások megőrzése mellett a nem túlzásba vitt étcsokoládé fogyasztása jót tehet az egészségünknek. Olyan előnyei vannak, mint a szív egészségének javítása, amit a benne található flavanoloknak köszönhet. Ezek a flavonoidok egyik típusa, amelyekről köztudott, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A vegyületek elnyelhetik a sejtek anyagcseréje során keletkezett káros szabad gyököket. Emellett csökkenthetik az inzulinrezisztenciát, megakadályozhatják a cukorbetegség kialakulását, nem utolsó sorban növelhetik az erek rugalmasságát, aminek hatására csökkenhet a vérnyomás

- idéztük a kutatók tájékoztatását néhány hete.

Az említett kutatás 8 éven át tartott, és nagyjából 20 ezren vettek benne részt. Azoknál, akik naponta átlagosan 6 gramm csokoládét fogyasztottak a vizsgálat ideje alatt, átlagban 39 százalékkal alacsonyabb volt a szívroham és a stroke kockázata.

Igaz, a tanulmány nem tett különbséget a tej- és az étcsokoládé között. Azonban a tudósok szerint az utóbbi az egészségesebb választás, hiszen nem igazán tartalmaz hozzáadott cukrot és adalékanyagokat.

Ne hagyd ki!