Sok finomság alapanyaga
Fotó: Shutterstock

Itt a medvehagyma szezonja, de nem lehet korlátlanul gyűjteni

Elkezdődött a medvehagyma szezonja. A növény igen népszerű, hiszen a fogyasztásának számos kedvező élettani hatása lehet, valamint nagyon ízletes is. Azonban szabályokhoz kötik a vadon termő növényféle gyűjtését.


Elkezdődött a medvehagymaszezon

A tavasz hírnökeként is ismert a medvehagyma, melynek termőterületén a napokban jelentek meg az első levelek, így elkezdődött a szezonja. A Mecseket is lassan ellepi a fokhagymaillatú gyógynövény, melyet gyakran szüretelnek az erdőjárók – írja a Mecsekerdő. Azonban a portál figyelmeztet, vannak szabályai a növény gyűjtésének.

Állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta 2 kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagymalevél is – gyűjthető külön engedély nélkül. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően

- tájékoztatott a társaság.

Hozzátették, a Mecsekerdő védett természeti területre nem ad ki medvehagyma-gyűjtési engedélyt.

Az Agroinform megjegyzi, a medvehagyma nemcsak az íze miatt népszerű. A fogyasztásának számos kedvező hatása lehet a szervezetre. Például javíthatja a szív egészségét, kezelheti a gyomorpanaszokat, valamint antibakteriális hatással is bír. Emellett felveheti a harcot a magas vérnyomással és a koleszterinszinttel szemben, illetve védhet az influenza és a megfázás ellen is.

A világ legdrágább zöldsége lehet a hazánkban igen elterjedt vadkomló

Egyébként számos hazai kertben gyomnövényként irtják az ágyások közé betolakodó vadkomlót (Humulus lupulus). Márpedig a növény hajtásai igen ritka és drága ínyencségként kezelik Nyugat-Európában.

A komló friss, fehér csíráit meglehetősen nehéz betakarítani (kora tavasszal gyűjtik be, nem sokkal a hóolvadás után), emiatt különösen drágák. Németországban, Hollandiában és Belgiumban akár ezer eurót is kifizetnek kilójáért. Ezzel szemben a zöld, valamivel fejlettebb hajtásokat márciustól májusig szedik. Ezek könnyebben szedhetők, és szintén ínyencségnek számítanak, amennyiben még zsengék.

A szakértők szerint a vadkomló hajtásait a begyűjtésük után érdemes a lehető leghamarabb elfogyasztani, hiszen hamar elveszítik az ízüket és a frissességüket. Az ízviláguk a színüktől függően spárgára, dióra vagy kelkáposztára emlékeztethet.

A csírákat fogyasztják nyersen vagy forrázva is. Franciaország gyakran tejszínes mártással vagy buggyantott tojással tálalják.

A komlót Magyarországon leginkább a sör alapanyagaként tartják számon. Igaz, elsősorban nem a vadkomlót, de az is alkalmas sör készítéséhez.

Ne hagyd ki!