Soroljuk a legegészségesebb sajtokat
Fotó: Shutterstock

Itt lista! Ezek a legegészségesebb sajtfajták

Listába szedték a legegészségesebb sajtokat. A sajtfajták között például a penészes mellett nem tehéntejből készült termék is előfordul. De mutatjuk a listát!


A legegészségesebb sajtok

A Tej Világnapja alkalmából a Magyar Mezőgazdaság sorolta fel a kilenc legegészségesebb sajtfajtát. Ezek a sajtok amellett, hogy támogatják az egészséget, ízletesek is. Mindezek ellenére érdemes mértékkel fogyasztani őket. De mutatjuk a listát:

  • A mozzarella kiemelkedik alacsony só- és kalóriatartalmával, valamint probiotikus hatású baktériumjaival, amelyek támogatják az immunrendszert.
  • A kéksajt különleges ízvilága mellett magas tápanyagtartalmával tűnik ki, különösen a jelentős kalciumtartalmával, de meg kell említeni a nagy nátriumtartalmát is.
  • A feta alacsony kalóriatartalma miatt kedvelt a diétázók körében.
  • A túróalacsony zsír- és kalóriatartalma mellett magas fehérjetartalommal járul hozzá a jóllakottsághoz.
  • A ricotta krémes állagú, illetve a tejsavó miatt gazdag esszenciális aminosavakban.
  • A parmezán hosszú érlelési ideje miatt alacsony laktóztartalmú, valamint gazdag kalciumban és foszforban.
  • Az ementáli alacsonyabb sótartalmú.
  • A cheddar gazdag K2-vitaminforrás.
  • Végül a kecskesajt alacsony laktóztartalmú és könnyen emészthető, különösen ajánlott légúti problémák fennálása esetén.

Szeretjük a tejtermékeket, de az infláció átrendezte a piacot

Mi, magyarok eléggé szeretjük a tejet és úgy általában a tejtermékeket, de az elmúlt években alaposan átalakultak a fogyasztási szokásaink. A gazdasági helyzet miatt a legfőbb szempont ma már egyértelműen az olcsóság és az adott kiszerelés ár-érték aránya. Az infláció miatt ráadásul az importált tejtermékek aránya is megugrott.

A tejtermékek fogyasztása az infláció miatt tavaly visszaesett Magyarországon, és bár idén pozitív tendenciákat látunk, nagyon mélyről kell újra talpra állnia az ágazatnak.

A tejtermékek belföldi értékesítéséről szóló statisztikák szerint 2023-ban csak a hatósági áras, 2,8%-os UHT tej és a natúr joghurt értékesítése növekedett, a trappista sajtból pedig szinte pontosan ugyanannyi fogyott a boltok polcairól, mint előző évben. Bizonyos termékeknél viszont jelentősen csökkent a belföldi eladások száma – vajból 9, ömlesztett sajtból 11, vajkrémből pedig 14 százalékkal fogyott kevesebb.

A magyar tejfeldolgozók belföldi érvényesülését az infláció mellett az országba beáramló, sokszor olcsóbb tejtermékek sem segítik. 2023-ban jelentősen, 13 százalékkal nőtt a sajtimportunk, a két fő beszállító Németország és Lengyelország volt. A dobozos tejimport egészen elképesztő 45 százalékkal nőtt 2022-höz képest – itt túlnyomórészt Csehországból és Szlovákiából származó termékekről van szó.


Ne hagyd ki!