Van hosszútávú megoldás a vízproblémákra
Fotó: Shutterstock

Két baj lehet a vízzel: most az, hogy túl sok van

Tavaly az okozott gondot a mezőgazdaságban, hogy nem volt elégséges mennyiségű csapadék, és rekordméretű aszály pusztította a termést. Viszont idén eddig túl sok volt belőle, ezért belvízkároktól tartanak az ágazatban. Azonban a Magosz és az agrárkamara szerint van hosszútávú megoldás a vízproblémák kezelésére.


Belvíz okozhat károkat a magyar mezőgazdaságban

Minden jel arra mutat, hogy egyre szélsőségesebb időjárással kell szembenéznie a magyar mezőgazdaságnak. A tavalyi rekordméretű aszály után 2023 első heteiben különösen sok csapadék hullott. A középső országrészben többfelé az ilyenkor szokásos háromszorosa esett az elmúlt 30 napban. Ráadásul a következő időszakban az eső mellett hó is várható. Mindezek miatt jelenleg a belvíz okozza a legnagyobb problémát több mezőgazdasági területen.

Az esőzések árhullámokat okoztak számos folyón és patakon, leginkább az északi országrészben. Emellett a talaj felső, egyméteres rétege szinte mindenhol telítetté vált. A VG szerint ha tovább folytatódnak az esőzések, az gondokat okozhat a növénytermesztésben. A vetések a vízborítást a lehűlő időben kissé jobban, de nem túl sokáig bírhatják.

Lehet megoldás a vízproblémák kezelésére

A magyar mezőgazdasági termelők nagyjából harmada lehet kitett az aszály mellett az ár- és belvíznek is. Náluk különösen fontos a hatékony vízgazdálkodás kialakítása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint. Egyre gyakrabban kell megbirkózni a szélsőséges időjárással, ezért a korábbiaktól eltérően kell tekinteni a - jövőben valószínűleg ritkábban jelentkező - többletvizekre.

Víz- és agrárgazdálkodási szempontból is ki kell alakítani azokat a jó gyakorlatokat, amelyek kiegyensúlyozzák az évszakok, illetve a hidrológiai ciklusok szélsőséges vízháztartási viszonyait – különös tekintettel a természetes és mesterséges vízfolyások öblözeteiben

- figyelmeztetett a két szervezet.

A NAK szerint a puffervízterek növeléséhez vezető úton az első lépés a csatornarendszerek tárolási kapacitásainak a maximális kihasználása, a csatornák feltöltése, illetve - ha megoldható - a feltöltve tartása. Emellett fontos, hogy a lehető leghosszabb ideig tűrjék a belvizeket a területükön a gazdák. Biztosítani kell a területi vízvisszatartást, különösen a mélyfekvésű részeken és a mesterséges tározókban. A felszíni vízrendezés lehetővé teszi az úgynevezett átjárható, művelésbe vonható füvesített vápák kialakítását a termőterületeken. Ezek összegyűjtik a többletvizet és később visszaszolgáltatják a termőföldekre.

Arról, hogy hogyan hasznosítanák az árvizet az aszály ellen magyar kutatók, EBBEN a cikkünkben olvashatsz.


Ne hagyd ki!