Évente 11-12 kg almát fogyasztanak el fejenként a magyarok

A hazai almaültetvények fele tűnhet el néhány éven belül

Nagyjából 10 ezer hektárnyi almatermő terület szűnhet meg a következő néhány évben a FruitVeb elnöke szerint. A drasztikus visszaesést azzal indokolja a szakértő, hogy nem teszik kifizetődővé a hazai almatermesztést a javarészt korszerűtlen művelési módszerek.


Bezuhanhat a magyar almatermesztés

Amíg tavaly az aszály és a húsvét körüli lehűlés is jelentősen csökkentette a magyarországi almatermést, korábban elsősorban a fagykár okozott károkat a szektorban. Az időjárási problémák az ország északkeleti térségét sem kerülték el, ahol az almatermő terület 70 százaléka található.

Tavaly 280 ezer tonna volt a teljes magyar almatermés, ami jelentősen elmarad a 2021-es évi 520 ezer koronától úgy, hogy a 2021-es 520 ezer tonna sem mondható nagy termésnek, vagy nincs a 600-650 ezer tonnás termelési potenciálunk közelében

nyilatkozta Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke az InfoRádióban.

Hozzátette, 5-8 éve folyamatosan csökken a magyar almatermő terület, valamint az ültetvények átlagéletkora is egyre magasabb. Többségükben 20-23 évesek, ami azért probléma, mert 23-25 éves kortól a termőképességük rohamosan zuhan. A drasztikusan emelkedő termelési költségek mellett pedig elmaradnak az értékesítői árak, így apadnak a gazdáknak finanszírozási forrásai is.

Három éve 25 ezer hektár volt a hazai almatermő terület, tavaly már csak 22,5 ezer hektárt mértek, és 20-21 ezer hektárnál idén már nem lesz több. A tendencia a következő években is folytatódik: 2022. január 1-jétől 2024. december 31-ig van egy ökotámogatási rendszer, ami még sok korszerűtlen ültetvényt életben tart. Ahogy a támogatási rendszer 2025. január 1-jén kifut, úgy több ezer hektár almaültetvényt fognak kivágni

– tette hozzá az elnök.

A szakember véleménye az, hogy egyébként sem éri meg 25 éves vagy annál idősebb, korszerűtlen ültetvényre pénzt költeni. Sokkal inkább a fejlesztésre kell fókuszálni. Valamint, ha a következő években eltűnik nagyjából 10 ezer hektár almatermesztési terület, azt érdemes lenne a lehető leggyorsabban új, korszerű ültetvényekkel pótolni.

​Almás nemzet vagyunk

Egyébként a hazai almafogyasztás 80-85 százalékát a magyar almák teszik ki. Legnagyobb mennyiségben Gála, Golden, Jonagold, Idared és a Red Delicious kaphatóak a piacokon. Ezek a fajták jelentik a magyarországi termelés 80-90 százalékán.

Az, hogy más országokból is érkezik alma, alapvetően a választékbővítés célját szolgálja, vagyis olyan fajtákat importálnak a távoli országokból, amelyek hazai termelésből nem elérhetők

- mondta korábban Apáti Ferenc.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a hazai átlagos almafogyasztás éves szinten 11-12 kg/fő, vagyis összesen 110-120 ezer tonnára tehető.

The Conversation

Ne hagyd ki!