Egészségesek és táplálók, lefekvés előtt mégsem ajánlottak
Fotó: Shutterstock

5 egészséges, de lefekvés előtt nem ajánlott étel

Akár egészséges és könnyű ételek is problémát okozhatnak alváskor, ha a lefekvés előtt fogyasztják azokat. Például puffadást vagy rossz közérzetet is eredményezhetnek. Azonban a nap korábbi részeiben kifejezetten ajánlottak.


Egészséges ételek, melyek fogyasztása nem tesz jót lefekvés előtt

Attól, hogy egy élelemiszer egészséges, lehetnek olyan időszakaszok, amikor a fogyasztása mégsem ajánlott. Számos ételnél ilyen például a lefekvés előtti napszak - írja az ETimes. Soroljuk, mely tápanyagokban gazdag ételeket nem ajánlják alvás előtt fogyasztani.

Gyümölcsök: Vitaminokban is bűvelkedő rostforrások, azonban gyümölcscukor formájában magas a szénhidráttartalmuk, így a fogyasztásuk után jócskán megemelhetik a vércukorszint, ami a gátolhatja a minőségi alvást – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Csirkehús: Egészséges fehérjék forrása, azonban azok lebontása meglehetősen időigényes. Alvás előtt megterhelheti a szervezetet, ezért alvási nehézségeket okozhat.

Zsíros ételek: Szintén megterhelő a szervezetnek a zsírok lebontása. Akár órákat is igénybe vehet az alvási fázisban.

Aszalt gyümölcsök: Például vitaminokban, ásványi anyagokban és szénhidrátokban is gazdagok. Viszont a fogyasztásuk csak reggel ajánlott, mert a gyomor emésztőenzimjei meglehetősen lassan képesek lebontani az aszalt gyümölcsöket.

Brokkoli, karfiol: Bővelkednek tápanyagokban, akárcsak összetett szénhidrátokban és rostokban. Az utóbbiak hasi görcsöket és puffadást eredményezhetnek.

Hat élelmiszer, amit kerülj, ha stresszes az életed

Egyébként bizonyos ételek fogyasztása hatással van szervezetünk stresszhormonszintjére, ezért alvási problémákat és szorongást is kiválthatnak.

A stresszhormonszintünket számtalan tényező befolyásolhatja, többek között a táplálkozásunk. Habár nincs olyan étel, amely közvetlen módon váltaná ki a stresszt fogyasztójából, néhány közülük hozzájárulhat a stresszhormonszint ingadozásához

- idéztük Chrissy Arsenault diatetikust néhány napja.

A szakember hozzátette, a szervezet legfőbb stresszhormonja a kortizol, melynek az emelkedése megnöveli a pulzusszámot és a vérnyomást is.

Sorolunk hat olyan élelmiszert is, amelyek fogyasztását érdemes lehet kerülni stresszes élet esetén, hiszen hozzájárulhatnak a magasabb stresszhormonszinthez.

Kávé: A koffein egy stimuláns a kávéban. Növekedett vérnyomás- és stresszhormonszintet eredményezhet. Hatására a szervezetben adrenalin szabadul fel, illetve megugrik a kortizolszint. Emellett nehezítheti az elalvást, így szorongáshoz vezethet.

Sós ropogtatnivalók: Az olyan magas nátriumtartalmú élelmiszerek, mint például a feldolgozott élelmiszerek vagy a sós nassolnivalók, megemelhetik a vérnyomásszintet, így okoznak stresszt a szervezetben.

Vörös húsok: A vörös húsok fogyasztása növeli a kettes típusú diabétesz kialakulásának és néhány rákos megbetegedésnek a kockázatát. A nagy mennyiségben bevitt vörös hús túl sok telített zsírsavat tartalmazhat, ami gyulladást és megnövekedett stresszhormonszintet eredményezhet.

Édességek: A magas cukortartalmuk miatt nagyon megugorhat a vércukorszint, aminek hatására a stresszhormonszint is jócskán emelkedhet. Azonban amilyen gyorsan megemelkedik, ugyanolyan gyorsan le is zuhanhat. Ezek a fluktuációk a hangulatunk mellett az energiaszintre is hatással vannak. Megnövelhetik a kortizolszintet, ami szorongást eredményezhet.

Rántott ételek: Jellemzően nagy mennyiségben tartalmaznak telített és transzzsírokkal, amelyek fokozott kortizoltermelést kiváltva gyulladást és oxidatív stresszt idézhetnek elő a szervezetben.

Alkohol: Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása felboríthatja az alvási ciklust. Továbbá dehidratálhat, így a kortizolszint megugrásával járhat.

Ne hagyd ki!