Állítólag ízletes a batátavodka
Fotó: Shutterstock

Nemcsak köret, vodka is készül édesburgonyából

Egyre több helyen kapható a Williams család díjnyertes édesburgonya-vodkája. Magyarországon is igen népszerű a batáta, bár itthon a köret mellett leginkább chips és liszt készül belőle.


Amerikában egyre népszerűbb az édesburgonya-vodka

A Williams család az Egyesült Államokban, Arkansas tagállamban nagyjából 100 hektáron gazdálkodik főleg édesburgonyával, azaz batátával. Akkor döntöttek úgy, hogy továbblépnek a feldolgozása irányába, amikor 2016-ban először hallottak egy batátavodkát gyártó farmról.

Nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és azt mondtam, ezt nekünk is meg kellene csinálnunk. A bátyám próbált rávenni, hogy foglalkozzak édesburgonyás pitékkel és más dolgokkal, de én tényleg úgy gondoltam, hogy egyedülálló lehetőség lenne édesburgonya-vodkát gyártani. Nem sok van ilyesmiből a piacon

- idézi Harvey Williams-t az Agrárszektor.

Nem ment olyan egyszerűen

Azonban miután elindították a főzdéjüket, a Delta Dirt Distillery-t, hamar rájöttek, miért olyan szűkös a batátavodka-kínálat az országban.

Az édesburgonyából kivonni az erjeszthető cukrokat nem egyszerű folyamat. Ezért sok energiát fektettünk abba, hogy kitaláljuk a módját. (…) Az édesburgonya esetében az árnyalatok a főzési és cefrézési folyamatokban rejlenek. Az édesburgonya köztudottan kiadós és tápláló zöldség, a belőle kivont cukor pedig egyedi és kellemes, földes édességet kölcsönöz a vodkánknak

- nyilatkozta Williams.

Egyébként a vodkához nemcsak a batátájukat használjak fel. A saját kukoricájuk a másik fő alapanyaga a többszörösen díjnyertes alkoholnak.

Hazánkban is népszerű a batáta

A Somogy megyei Berzencén termeszt nagyobb mennyiségben édesburgonyát a Kovács család. Amikor 2012-ben elkezdtek foglalkozni a Közép-Amerikában őshonos batátával, szinte magyar nyelvű szakirodalma se volt a növénynek. Viszont a kereslet rohamosan emelkedett.

Az elmúlt két évben gyengébb volt a termés. 20-25 tonna lett hektáronként, amiből 10 tonna körüli a „pultos", piacos áru. A többi inkább csak feldolgozásra alkalmas. Ezért teremtettük meg a feltételeit az édesburgonyaliszt és chips előállításának, a projekt már célegyenesbe fordult, jelenleg a chips receptúráját finomítjuk. A liszt iránt nagy az érdeklődés a hazai és a külföldi piacon, azzal már előbbre járunk, de mutatkozik érdeklődés a chips után is

- nyilatkozta Kovács János.

Hozzátette, a piaci igény megvan a batátára, viszont termelőkből nincs elegendő idehaza a termelési nehézségek miatt. Ráadásul egy egy-két hektáros gazda nem igazán tud bejutni a multikhoz. Pedig akkora terület is szép bevételt hozhat, ha a feltételek adottak. Az esetükben az integrációban látja a megoldást Kovács. Mint mondta, érdemes lenne értékesítési szövetkezeteket létrehozniuk a kistermelőknek.

Ne hagyd ki!