A gabonapiac és az iparág helyzetéről tanácsakoztak szekértők
Fotó: Shutterstock

Különösen nehéz év elé nézhet sok magyar gazda

Sok a bizonytalanság a mezőgazdasági piacokon. A 40. AGROmashEXPO szántóföldi szakmai napján szakértők beszéltek a szektor jelenlegi helyzetéről és 2022 várható tendenciáiról.Óriási változások a közelmúltban

Történelmi mértékű változások jellemezték a gabonafélék árát a megelőző másfél évben. Ezt követően idén is rendkívül változékony piaci helyzet valószínűsíthető Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet igazgatója szerint. A pandémia miatt a világban bevezetett intézkedések mind a mai napig jelentős hatással vannak a piacra, akárcsak a beruházói és fogyasztói magatartás, a nyersanyag- és energiapiaci kereslet és kínálat, az ellátási láncok, a vállalkozások pénzügyi helyzete, valamint a geopolitikai konfliktusok. Fontosnak látta a szakember azt is megemlíteni, hogy hiába lesz globálisan rekordtermés búzából 2021-2022-ben, nem lesz elég a kereslet kielégítésére. Kukoricából viszont a készletek növekedése várható – írja az Agrárszektor.hu.

A tavalyinál rosszabb helyzetre számít idén a gabonapiacon Gyenei Ferenc, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője is. Ő részben azért jutott erre a következtetésre, mert a közelmúltban 30-40 százalékkal nőttek a termelési költségek. Jelentősen emelkedett az elektromos áram, a földgáz, az energiahordozók ára, valamint megugrottak a bérköltségek is.

„Olyan árak kellenek, amelyekkel a termelő meg tudja tartani az eredményességét. El kell engedni szerintem azt, hogy a semmi nem számít alapon szórjuk a műtrágyát, vissza lehet térni az okszerű tápanyaghasználathoz, és sokszor érdemes megkeresni az alternatív megoldásokat is. Nem biztos, hogy az eddigi gyakorlatok jók, és az sem biztos, hogy Magyarországon minden területen növénytermesztést kell folytatni. Az okszerű gazdálkodást kell kiemelni, hatékonyan kellene olyan termékeket termelni, amikkel versenyképesek tudunk lenni”

- mondta Gyenei Ferenc.

Gondok lehetnek termékek minőségével is

Gyakran előforduló minőségi és raktározási problémákra hívta fel a figyelmet a hazai kukorica kapcsán Párkányi Gábor a Mertcontrol üzletágvezetője. Elmondta, hogy egyébként sem mondható jónak a termésmennyiség a növényből, de ezt a mennyiséget sem sikerül több termelőnek megfelelően raktároznia, azért sok esetben romlik a készletek minősége. Ennek az oka, hogy olyan hőhidak, valamint páralecsapódások alakultak ki az utóbbi hetekben, ami több készlet esetében az áru penészedéséhez vezetett.

„A szántóföldi gombák az olyan, számukra ideális körülmények között, mint a megfelelő pára és hőmérséket, tovább élnek a tárolókban is. Vannak azonban olyan gombák, amelyek az aszályos, csapadékhiányos időszakban érzik jól magukat. Arra figyelmeztetünk tehát minden termelőt, hogy legyenek figyelmesek, és próbálják megőrizni a minőséget, hiszen a jelenlegi terményárak mellett, luxus erre nem figyelni”

- figyelemeztette a gazdákat Párkányi Gábor.

Az elmúlt időszak kiszámíthatatlan kukoricapiacáról beszélt Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója is. Másfél éven keresztül igen hektikus volt a kukoricaipar, azonban a közelmúltban érezhető volt némi konszolidáció, hiszen kissé csökkentek az árak. A kedvező fejlemények egyik oka, hogy beindult az import. A termésmennyiség, ha el is marad a korábbi évekétől, valamivel jobb lett, mint amire előre számítani lehetett. és fedezi a hazai igényeket is. Jelentősebb exportra viszont nem lehet számítani belőle.

„Mi az év szinte minden napján kint vagyunk a piacon és vásárolgatunk, hiszen a kukoricát nem lehet mindig a legjobb áron megvenni. A cégünk minden évben stratégiai terv alapján működik, és habár szinte mindennek emelkedett az ára minimum 20, de van, ahol 60 százalékkal is, mi a késztermékek árába is át tudtuk ezt vinni. Ha erre nem lett volna lehetőségünk, lehet már nem működnénk idén”

- tájékoztatott Reng Zoltán.

Ne hagyd ki!