A következő héten véget is érhet az aratás
Fotó: Shutterstock

Korábban kezdődött az aratás. Lesz hol tárolni a gabonát?

Idén a megszokottól korábban kezdődött az aratás országszerte. Sőt, ha az időjárás engedi, a következő héten véget is érhet. De van elég üres tárolókapacitás a friss gabonához Magyarországon? Az Agrárminisztérium közleményéből kiderült.

Elkezdődött az aratás 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára közölte, idén a megszokottnál korábban kezdődött az aratás országszerte.

A gabonapiaci környezet az előző évekhez képest valamelyest rendeződött, az ukrajnai háború kedvezőtlen hatásai jelentősen mérséklődtek, a magyar kivitel visszanyerte a lendületét, így a visszajelzések szerint a belföldi raktárak kihasználtsága az aratás kezdetére 10 százalék alá csökkent

- mondta Feldman Zsolt.

Hozzátette, különösen az Olaszországba irányuló kivitel növekedett az utóbbi időszakban.

Megjegyezte, bár az időjárás szélsőségei idén nem okoztak komolyabb károkat, az Alföld egyes területei továbbra is csapadékhiányosak. Így a betakarított gabona országos mennyisége átlagos lehet.

Az egységes kérelmek alapján a nyári aratású növények vetésterülete csökkent. Tavalyhoz képest őszi búza 864 ezer hektáron, 18 százalékkal kisebb területen terem, az őszi árpa 260 ezer hektáros területe majdnem 35 százalékkal kisebb éves összevetésben. Az őszi betakarítású növények vetésterülete ugyanakkor majdnem 11 százalékkal nőtt, összességében eléri az 1,7 millió hektárt. A szójáé 112 ezer hektárral majdnem a kétszerese az elmúlt 5 év átlagának

- tájékoztatott az államtitkár.

Sokkal kevesebb csemegekukoricát termelhetünk a jövőben

Egyébként rájár a rúd a magyar csemegekukorica-ágazatra. Évente körülbelül 80 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát Európában. A legjelentősebb termelő a kontinensen Magyarország, évi 30-35 ezer hektárral. Ettől nem sokkal lemaradva hazánkat Franciaország követi a sorban a termőterületek méretében.

Azonban a klímaváltozás és a piaci dinamikák hatására várhatóan mind Magyarországon, mind Franciaországban csökkeni fog a csemegekukorica vetésterülete. Nálunk akár 40 százalékkal, viszont a franciáknál legfeljebb 20 százalékkal. Így könnyen megszűnhet országunk piacvezető szerepe.

A zsugorodás elsősorban az európai piacokra beáramló olcsó, árletörő hatású, kínai csemegekukorica-konzervekkel magyarázható. Emiatt az idei termésre is extrém alacsony volt a kukoricaféle felvásárlási ára az elmúlt időszakban.

Ráadásul az európai raktárak tele vannak nagy költségek mentén előállított kukoricatermékekkel. A magas infláció miatt pedig egyébként is csökkent a kereslet az élelmiszerekre.

Ne hagyd ki!