Hatással volt a változékony időjárás a hazai búzatermésre is
Fotó: Shutterstock

Kezdődik az aratás! Mire számítsunk a hazai búzaterméstől?

Az elmúlt hetek változékony időjárása jelentős hatással volt a hazai gabonatermésre is. Nyugaton és északon viharok és zivatarok, az Alföldön pedig kései csapadék és jégesők nehezítették a mezőgazdasági munkát. Mindez a hazai búzatermés minőségén és mennyiségére is meglátszik.


Aratásra készülnek a búzatermesztők

Az elmúlt hetek időjárása jelentősen eltért az ország nyugati és északi, valamint az alföldi területein. Nyugaton és északon a folyamatos viharok és zivatarok, az Alföldön pedig inkább a szórványos jégesők zavarták a mezőgazdasági munkát, fektették le a búzatáblákat. Az utóbbi helyszíneken egyébként is későn jött a csapadék, és nem is jutott belőle mindenhova.

A kevesebb eső hatására Délkelet-Magyarországon igen szolid mennyiségű búzatermés várható. Fele annyi, mint a szerencsésebb időjárású területeken. Az esősebb régiókban pedig jellemzően nem a mennyiség, hanem a gyomosodás, valamint a csak részben elvégzett kalászvédelem miatt romló búzaminőség jelenti a legnagyobb problémát.

A Mezőhír megjegyzi, a termés mennyiséget illető várakozások egyelőre optimisták. Azonban az esésszám és a sikértartalom miatt indokolt az aggodalom.

Hozzáteszik, a búzapiacon a gabona ára sokat esett az elmúlt időszakban, ami további kihívások elé állítja a termelőket.

Sokkal kevesebb csemegekukoricát termelhetünk a jövőben

Egyébként rájár a rúd a magyar csemegekukorica-ágazatra is. Évente körülbelül 80 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát Európában. A legjelentősebb termelő a kontinensen Magyarország, évi 30-35 ezer hektárral. Ettől nem sokkal lemaradva hazánkat Franciaország követi a sorban a termőterületek méretében.

Azonban a klímaváltozás és a piaci dinamikák hatására várhatóan mind Magyarországon, mind Franciaországban csökkeni fog a csemegekukorica vetésterülete. Nálunk akár 40 százalékkal, viszont a franciáknál legfeljebb 20 százalékkal. Így könnyen megszűnhet országunk piacvezető szerepe.

A zsugorodás elsősorban az európai piacokra beáramló olcsó, árletörő hatású, kínai csemegekukorica-konzervekkel magyarázható. Emiatt az idei termésre is extrém alacsony volt a kukoricaféle felvásárlási ára az elmúlt időszakban.

Ráadásul az európai raktárak tele vannak nagy költségek mentén előállított kukoricatermékekkel. A magas infláció miatt pedig egyébként is csökkent a kereslet az élelmiszerekre.


Ne hagyd ki!