Jöhet a kilónként 800 forintos hagyma
Fotó: Shutterstock

A hagyma ára is könnyet csalhat a szemünkbe

Eddig is sokat emelkedett a hagyma ára a boltokban, azonban minden jel arra mutat, nincs vége a drágulásnak. Hagymahiány van a magyar piacon.


Hagymahiány van az európai piacon

Különösen kevés hagyma termett tavaly hazánkban, ami leginkább a történelmi aszálynak és a termőterületek évek óta tartó zsugorodásának köszönhető. Magyarország jelentős hagymaimportra szorul, és a helyzet néhány hónapig biztosan nem javul. Ezért a szakértők szerint a tavaszra nem kizárt a 50-60 százalékos áremelkedés sem. Jelenleg 500 forint körül mozog a kiskereskedelmi ára, de rövidesen elérheti a 700-800 forint kilónként.

Hazánk jelenleg Ausztriából importálja a hagyma nagy részét, ami silányabb minőségű, de drágább árunak számít, ráadásul a kereskedőknek euróban kell fizetni az áruért, amiben a gyenge forint sem segít

- idézi Forgács Barnát, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetőjét az Agroinform.

Hullámvölgyben lehet a magyar hagymaágazat

Visszaszorulóban van a vöröshagyma-termesztés Magyarországon. A 2022-ben beadott területalapú támogatások alapján 1292 hektáron termesztették a vöröshagymát hazánkban, amelyből 910 hektár tavaszi és 383 őszi volt. Ez jelentős csökkenés 2021-hez képest, amikor 1574 hektáron ültették a növényt.

A vöröshagyma meglehetősen jól tűri az aszályt, azonban a kelés idején fontos a megfelelő mennyiségű csapadék. Ahol nem volt megoldva az öntözés, sok esetben vontatott, hiányos volt a kelési fázis tavaly. Ahol meg volt oldva, ott átlagos, vagy annál is jobb volt a termés. A szakemberek szerint 2022 rávilágított arra, hogy öntözés nélkül nincs jövője a hagymának Magyarországon.

A nagytermelőké lehet a jövő?

Nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkezik a külföldi áru. A hazai termelésből mindössze a piac 50 százaléka látható el, és a KSH külkereskedelmi adatai alapján az is jól látható, hogy többnyire januárra fogy el a hazai termés, és onnantól az áttelelő hagyma betakarításáig jelentősen megnő az import mennyisége. Érdemes megemlíteni azonban, hogy a vásárlói szokások is jócskán változtak, megszűnt az otthoni tárolás, és friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen annyit, amennyire szükségük van

- tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK szerint elsősorban a kistermelők aránya csökken a hagymaágazatban. A nagyobb területen termesztők száma nagyjából stabil Magyarországon. A jövőben számítani lehet az áttelelő hagymaterületek növekedésére, ahol jelentősebb mennyiségben foglalkoznak tavaszi vetésű fajtákkal. Valószínűleg ezek a termelők áttelelő hagymában is bővíteni fognak.

A Kamara hozzátette, a további bővüléshez szükség van a tárolókapacitások növelésére, légtechnikával ellátott épületekre, hűtőházakra, illetve a konténeres tárolók számának növelésére. Közösségi tárolók is jelenthetnének megoldást a problémákra, de ilyenekből egyelőre kettő van az országban.

Ne hagyd ki!