Nemcsak Makón lehet vége a vöröshagyma termesztésének
Fotó: Shutterstock

Sírnak a hazai hagymatermesztők, ez csípi a szemüket

A magyarországi hagymatermelés a hazai kereslet nagyjából felét képes ellátni napjainkban. A kínálatot elsősorban szlovák és osztrák importhagyma egészíti ki. A szakértők szerint az ágazatnak komoly fejlesztésekre lenne szüksége idehaza. Makón szinte meg is szűnt a vöröshagyma termesztése.


Hullámvölgyben lehet a magyar hagymaágazat

Visszaszorulóban van a vöröshagyma-termesztés Magyarországon. A 2022-ben beadott területalapú támogatások alapján 1292 hektáron termesztették a vöröshagymát hazánkban, amelyből 910 hektár tavaszi és 383 őszi volt. Ez jelentős csökkenés 2021-hez képest, amikor 1574 hektáron ültették a növényt.

A vöröshagyma meglehetősen jól tűri az aszályt, azonban a kelés idején fontos a megfelelő mennyiség csapadék. Ahol nem volt megoldva az öntözés, sok esetben vontatott, hiányos volt a kelési fázis tavaly. Ahol meg volt oldva, ott átlagos, vagy annál is jobb volt a termés. Az Agrárszektor megjegyzi, a szakemberek szerint 2022 rávilágított arra, hogy öntözés nélkül nincs jövője a hagymának Magyarországon.

A nagytermelőké lehet a jövő?

Nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkezik a külföldi áru. A hazai termelésből mindössze a piac 50 százaléka látható el, és a KSH külkereskedelmi adatai alapján az is jól látható, hogy többnyire januárra fogy el a hazai termés, és onnantól az áttelelő hagyma betakarításáig jelentősen megnő az import mennyisége. Érdemes megemlíteni azonban, hogy a vásárlói szokások is jócskán változtak, megszűnt az otthoni tárolás, és friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen annyit, amennyire szükségük van

- tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK szerint elsősorban a kistermelők aránya csökken a hagymaágazatban. A nagyobb területen termesztők száma nagyjából stabil Magyarországon. A jövőben számítani lehet az áttelelő hagymaterületek növekedésére, ahol jelentősebb mennyiségben foglalkoznak tavaszi vetésű fajtákkal. Valószínűleg ezek a termelők áttelelő hagymában is bővíteni fognak.

A Kamara hozzátette, a további bővüléshez szükség van a tárolókapacitások növelésére, légtechnikával ellátott épületekre, hűtőházakra, illetve a konténeres tárolók számának növelésére. Közösségi tárolók is jelenthetnének megoldást a problémákra, de ilyenekből egyelőre kettő van az országban.

Gyakorlatilag megszűnt a vöröshagyma-termesztés Makón

Nehéz időket él a vöröshagyma-termesztés Makón is. Az elmúlt két évtizedben fokozatosan csökkent a vöröshagyma termőterülete, 2022-ben pedig gyakorlatilag megszűnt a hagymatermesztés. Húsz éve 1500-2000 hektáron foglalkoztak vöröshagymával a település körzetében, azonban 20-30 hektárra zsugorodott ez a terület tavaly. Ráadásul a szárazság is súlyos veszteséget okozott az előző szezonban. Az ország déli részének egyes területein az elvárható hagymatermés felét elvitte az aszály.

A termelés évtizedes visszaesésének az okait abban látja Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt a jóval hatékonyabban termelő olasz, spanyol és német versenytársaival. Példaként megemlítette, hogy a hazai, magról vetett vöröshagyma hektáronként 250-300 mázsa termést hoz. Az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma mennyisége azonban a 700-800 mázsát is eléri.

Ne hagyd ki!