Lesz elég magyar kajszi a pálinkához és a lekvárhoz?
Fotó: Shutterstock

Idén sem fogunk belefulladni a kajszitermésbe, betett a fagy

Megviselte az elmúlt hetek időjárása hazánk több kajszibarack-ültetvényét. Egyes vidékeken 90-100 százalékos terméskiesés várható. Azonban az idei problémák egy része visszavezethető a tavalyi aszályra is.


Nem kedvezett az időjárás a kajsziültetvényeknek

Áprilisi fagyok sújtottak számos hazai kajszibarack-ültetvényt. A meglehetősen korai virágzás időszakában is voltak jelentős hidegek, de az április eleji fagykárok a legjelentősebbek. A hűvösebb idő minden termőtáj ültetvényein otthagyta a nyomát, egyes területeken (jellemzően az Alföldön) 90-100 százalékos várható terméskiesést okozva. A magasabban fekvő termőterületen is gyakori a 60-70 százalékos veszteség, bá ez erősen fajtafüggő. Azonban néhol nagyon intenzív fagyvédelemmel csökkenteni tudták a kárt.

Jelenleg az ültetvények fenológiai állapota a korábbi indulást követően a szokásosnak megfelelő, vagy attól egy-két nappal el is marad – a viszonylag korai indulást egy későbbi hűvös időszak fogta vissza. A legtöbb termőtájon nagyon erős a Monilia nyomása, és ez a meggynél is problémát jelenthet majd az idén. Lokálisan Stigmina és levéltetű fertőzést is jelentettek, de ezek kiterjedése limitált

- jegyzi meg elemzésében a FriutVeb.

A megyei ültetvények helyzete

Somogy megyében jellemzően 30-40 százalék körüli termésre számítanak a gazdák, de bizonyos fajták (Bergeron, Bayoto, Kioto és Farbaly) jobban vészelték át a fagyokat, míg mások kevésbé (Tsunami, Spring Blush, Pinkcot, Mediabel, Ceglédi óriás, Harcot).

Tolna megyében a korai fajták (Tsunami, Spring Blush, Pinkcot) súlyos fagykárokat szenvedtek. A középérésű fajták (Kioto, Bergeval) viszont jól átvészelték a fagyot. A Bergarouge és Anegat fajtáknál pedig gyenge közepes termés várható. A gazdák általában 30-40 százalékos termést várnak.

Győr-Moson-Sopron megyében a nagyon korai fajták januárban elfagytak. Az április körüli fagyok károsítottak, de a Bergarouge és a Big Red egész jól átvészelte a hidegeket, valamint a Pinkcot is megmaradt. A jelenleg látható kár mértéke 30-35 százalékos, Bergeronban és Kiotóban kevesebb. A stressz miatti hullás volumene csak később látható.

Bács-Kiskunban a korai fajtáknál (Spring Blush, Pinkcot) teljes a fagykár, valamint a középérésű Kioto is elfagyott.

Borsodból 40-70 százalékos fagykárokról számoltak be. A Bergeron és Flavor Cot maradt a leginkább érintetlen, viszont a Magic Cot és a Wonder Cot állományai teljesen elfagytak. A termékenyüléssel is voltak problémák a hóval fedett állományokban.

Tavaly öntözni kellett a fákat

Füle Zoltán, nagykőrösi gyümölcstermesztő. Néhány hetet beszélt róla, hogy a Homokhátságon jórészt kevesebb virágot bontottak a kajszifák a vártnál, ami azzal magyarázható, hogy a tavalyi aszályban minimális tápanyaghoz jutottak, meggyengültek, elégtelen volt a nyár végi rügydifferenciálódásuk.

A gyér virágzás egyértelműen a szárazság következménye. Akik nem tudtak öntözni, az ültetvényeikben a faállomány kisebb-nagyobb része el is pusztult

- nyilatkozta az előző szezonra utalva Füle Zoltán.

Hozzátette, azok, akiknek volt lehetőségük tavaly a kert megfelelő vízellátására, jellemzően jobb termés értek el.

Gazdaságunkban egy öt hektáros idős, homoktalajon lévő kajsziültetvény tavaly viszonylag jól termett. (...) A másik kajszitelepítésünk kötöttebb talajon él, lajtos kocsival hordtuk rá a vizet, de az nem pótolta eléggé az elmaradt csapadékot. Kellő nedvesség híján kevés tápanyaghoz jutottak a növények, ezért most sok mozdulatlan, alvó rügyet hordoznak az ágak

- tette hozzá a gazda.


Ne hagyd ki!