Csupán néhány tucat hektáron terem málna Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Két ellensége lepadlózta a hazai málnatermesztést

Drasztikusan csökkent a málna termőterületeinek mérete Magyarországon az elmúlt évtizedekben. A visszaesés elsősorban a klímaváltozással és a munkaerőhiánnyal magyarázható.


Alig terem málna Magyarországon

Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a magyar málna termőterülete gyakorlatilag megszűnt. Amíg egykor Európa egyik legnagyobb málnatermő országa voltunk, mára csak elvétve találkozhatunk itthon málnatermő területekkel.

A szakember szerint a termelés visszaesésének fő okaiként a kedvezőtlen klímaváltozás és a munkaerőhiány említhető, hiszen a málnatermesztés rendkívül élőmunkaigényes.

Apáti a Növényvédőszernek hangsúlyozza, bár a folyamat visszafordítható, a jelenlegi gazdasági és klimatikus környezetben csak nagy tőkebevonással lenne lehetséges a versenyképes termelés, amit a magyar piac nem tudna megfizetni.

Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, mint amennyi ajánlott lenne

Egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása nagyjából fél kiló zöldség és/vagy gyümölcs fogyasztása naponta. A magyar érték ettől a szinttől kissé elmarad. De mutatjuk, az egy főre jutó éves átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztást néhány európai országban az elérhető legfrissebb, 2020-as adatok alapján:

 1. Albánia – 529 kg
 2. Horvátország – 427 kg
 3. Törökország – 388 kg
 4. Görögország – 298 kg
 5. Románia – 256 kg
 6. Ukrajna – 226 kg
 7. Olaszország – 226 kg
 8. Szerbia – 226 kg
 9. Magyarország – 154 kg
 10. Lettország – 153 kg
 11. Norvégia – 152 kg
 12. Csehország – 145 kg
 13. Ciprus – 141 kg
 14. Szlovákia – 129 kg

A magas jövedelmű országokban jellemzően a világátlag (216 kg) alatt van az egy főre jutó éves gyümölcs- és zöldségfogyasztás.

Hozzáteszik, Albániát csak Guayana előzi meg a világban a zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén. Utánuk Kína és Dominika következnek. A lista végén pedig Afrika legszegényebb országai állnak, ahol évi 20 kiló sem fogy ezen termékekből egy főre vetítve.

Ne hagyd ki!