Nagyobb mennyiségben hasznosíthatja a gépolajipar
Fotó: Shutterstock

Gazként taposunk rá, pedig értékes olajos növény

Eddig nem tartották értékesnek ezt az olajos növényt, de erős tűrésképessége miatt a jövőben jóval nagyobb figyelmet kaphat a magvas gomborka.


Felértékelődhet a magvas gomborka

A magvas gomborka (Camelina sativa) vadon termő növény, melyet olajtermelés céljából, valamint talajtakaróként is használnak, főleg a gyengébb minőségű talajokon.

Nagy előnye, hogy kevés öntözést, műtrágyát és növényvédő szert igényel, valamint mostoha körülmények között is termeszthető. Azonban sokan csak gazként tekintenek rá. Pedig a jövőben fontosabb szerepe lehet a világ motorolajiparában.

Az amerikai Brookhaven National Laboratory kutatói - egy TT8 jelű gén kiiktatásával - a magvas gomborka olyan sárga magvú fajtáit hozták létre, melyek olajtartalma 20 százalékkal nagyobb, mint a hagyományos változatoké. Így gazdaságilag jóval jövedelmezőbb lehet a termesztésük.

Ha a termelők néhány százalékkal növelni tudják az olajkihozatalt, nagy területen termesztve az is jelentős lehet. A kis hozamnövekedés nagymértékben növelheti az olajtermelést, ha több millió hektáron ültetünk

- idézi John Shanklin biokémikust az Agroinform.

A világ legdrágább zöldsége lehet a hazánkban igen elterjedt vadkomló

Egyébként számos hazai kertben gyomnövényként irtják az ágyások közé betolakodó, vagy a kerítésre felkúszó vadkomlót (Humulus lupulus). Márpedig a növény hajtásai igen ritka és drága ínyencségnek számítanak Nyugat-Európában.

A komló évelő kúszónövény, amely Közép-Európa nedvesebb területein, ártereiben és ligeterdeiben őshonos. Jellemzően áthatolhatatlan bozótot képez. Indái akár 10-40 méter hosszúra is megnőhetnek. Tavasszal, a hajtás időszakában, a növekedési ütemük akár a 20-50 centiméter is elérheti hetente.

A komló friss, fehér csíráit meglehetősen nehéz betakarítani (kora tavasszal gyűjtik be, nem sokkal a hóolvadás után), emiatt különösen drágák. Németországban, Hollandiában és Belgiumban akár ezer eurót is kifizetnek kilójáért. Ezzel szemben a zöld, valamivel fejlettebb hajtásokat márciustól májusig szedik. Ezek könnyebben szedhetők, és szintén ínyencségnek számítanak, amennyiben még zsengék. Az ízviláguk a színüktől függően spárgára, dióra vagy kelkáposztára emlékeztethet.

A komló virágzatát gyógynövényként is használják. Például nyugtató- és altatóként, de máj- és epebetegségek, gyomorpanaszok ellen is alkalmazzák. Emellett a termése a sörgyártás egyik legfontosabb alapanyaga.

Ne hagyd ki!