paradicsom

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Odavannak a környező országokban ezért a magyar zöldségért

A magyarországi paradicsom-termesztés az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, olyannyira, hogy évente mintegy 150-160 ezer tonnát termelünk belőle.A növényházi termesztés miatt jelenleg még a környezeti tényezők sincsenek akkora hatással a termésre, mint szabadföldi termesztés esetén. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elmondta, idén nem lesz hiány a friss, magyar paradicsomból.

A legnagyobb fejfájást egyrészt a növekvő termelési költségek, másrészt a barna termés-ráncosodást okozó vírus jelenléte okozza a gazdáknak. Ahhoz, hogy ki tudják kerülni a vírust, fontos a megelőzés, illetve a megbízható szaporítóanyag használata is.

A gyümölcsöt általában üvegházban vagy fóliasátorban termesztik, az utóbbi évek támogatásainak köszönhetően pedig mintegy 110 hektárral növekedett meg a növényházakban gondozott paradicsom termőterülete. Emiatt jelenleg 310 hektárnál is nagyobb terület áll a paradicsomtermesztők rendelkezésére.

Az itthon felnevelt paradicsompalánták körülbelül 75-80 százalékát a bogyós és a fürtös paradicsomok teszik ki, de cseresznye- és a koktélparadicsomból sincsen hiány. A fent említett szervezetek által kiadott közlemény szerint a hazai termelőknek áprilistól októberig van lehetőségük arra, hogy piacra dobják a megtermelt koktél- és cseresznyeparadicsom készletet. Magyarország áprilistól tél elejéig képes ellátni önmagát fürtös paradicsomból, de mivel késő tavasszal növekedett a termelés volumene, szeptemberig még exportálni is képes az ország.

Az, hogy mennyit exportálnak a magyar termelők, minden évben változó, de az kimondható, hogy évről évre egyre többet sikerül hozzáadnunk a világpiachoz. 2022-ben az előző évhez mérten 17,6 százalékkal több paradicsomot sikerült más országok piacaira juttatni. A legtöbb termést Csehországba, Szlovákiába és Romániába szállították.

Ugyan a legkorszerűbb, termálvíz fűtötte üvegházakban télen is van lehetőség termelni, egyelőre ebben az időszakban importra szorul Magyarország. Ezt elsősorban Spanyolországból tesszük, mindenesetre a közleményből kiolvasható, hogy tavaly már 13 százalékkal kevesebb külföldi paradicsom került a boltok polcaira, mint az ezt megelőző évben.


Forrás: Infostart

Ne hagyd ki!