A paradicsomot is könyen elérhetik betegségek - a kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Már a holland paradicsom palántákban sem bízhat az ember

Hollandiából vásárolt paradicsom palántákat vizsgált meg a Nébih egy hazai paradicsomtermelő saját kérésére. A szakemberek az összes mintában kimutatták a ToBRFV vírus jelenlétét, holott a növények rendelkeztek igazoló növényútlevéllel.A növényútlevél sem garancia a vírusmentességre

A magyarországi paradicsomtermelők körében is ismert a ToBRFV vírus, amely a termés barnulását és ráncosodását idézi elő. Ezzel a vírussal szembesült a napokban az a pest megyei gazda, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) segítségét kérte a nemrégiben Hollandiából vásárolt paradicsom palántáinak átvizsgálásához. A hivatal mind a nyolc palántafajtából érkező levélminta esetében kimutatta a vírus jelenlétét, pedig a növények rendelkeztek növényútlevéllel, ami elvileg garantálja a termék fertőzésmentességét. Tavaly egyébként négy esetben mutatták ki hazánkban a vírus jelenlétét. Ezért is a Nébih közleményében különösen felhívja a termelők figyelmét a prevenció, tehát az előzetes vizsgálat fontosságára.

A fertőzés miatt a területileg illetékes kormányhivatal növényvédelmi szakemberei hatósági eljárást indítottak. Az értékesítő holland cég is megkapta a vizsgálatok eredményét, ezt követően pedig elküldte a magyar hatóságnak a palántákra vonatkozó, korábbi, negatív laboratóriumi eredményeket. Ez a dokumentum azonban nem tartalmazza a vizsgálati módszereket és nem lehet általa egyértelműen beazonosítani a vizsgált tételeket.

Érdemes lehet betartani a tanácsokat

A hivatal az önellenőrzés fontossága mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy:

  • szaporítóanyagot (jelen esetben a palántákat) csak megbízható forrásból szerezzétek be,
  • amennyiben a szaporítóanyag külföldről származik, érdemes azt a felhasználása előtt laboratóriumban megvizsgáltatni idehaza is,
  • végezzetek önellenőrzést a növényállományban,
  • tartsátok be a higiéniai szabályokat a termesztés és forgalmazás során,
  • rendszeresen fertőtlenítsétek az általatok használt eszközöket és göngyölegeket
  • valamint értesítsétek az illetékes megyei kormányhivatalt a ToBRFV gyanús esetekről!

A fertőtlenített élelmiszerek is veszélyesek lehetnek

A közelmúltban még egy lényeges problémára felhívta a lakosság figyelmét a Nébih, amiről mi is beszámoltunk. Néhány hete a „steril” zöldáruk kapcsán felmerülő gondokról tájékoztatott a hivatal. Azokat a zöldségeket, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk (például a sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller) egyre gyakrabban értékesítik megmosva és fertőtlenítve. Ennek az lehet az oka, hogy vonzóbbá teszi az ilyen árukat a vásárlók számára az, hogy szebben, gusztusosabban néznek ki és rövidebb ideig kell őket tisztítani. Emellett egészségügyi szempontból biztonságosabbnak érezhetjük egy olyan zöldség megvásárlását, amelyen kevésbé valószínű, hogy kórokozók (mint például a koronavírus) előfordulhatnak.

A fertőtlenített zöldségek elfogyasztása azonban komoly egészségügyi kockázattal járhat. A klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként ugyanis klorátok és perklorátok kerülhet az élelmiszerekbe. A klorátok az emberi szervezetbe kerülve például károsítják a vér hemoglobinját, valamint vesebántalmakat is okozhatnak. A perklorátok pedig többek között megzavarják a pajzsmirigy működését, mivel megakadályozzák a szervezet számára a jód felvételét.

A Nébih szerint az élelmiszerek előállítása során ügyelni kell a higiéniára, de semmiképpen sem ajánlott a zöldségek fertőtlenítése! Érdemes inkább az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek tisztaságára ügyelni. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a zöldáru vásárlásakor ne csak a növény jó külleme alapján válasszunk. Nem baj, ha nem vakítóan hófehér a petrezselyemgyökér vagy zellergumó. A furcsa, klóros szagú zöldárut megvásárlását pedig kerüljük!

A Nébih azonban megnyugtatásul közölte azt is, hogy szakemberei és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség- és gyümölcstermékeket. Ha pedig határérték feletti klorát- és/vagy perkloráttartalommal találkoznak, hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős büntetésekkel járhat.

Ne hagyd ki!