Sorolunk néhány ilyen zöldséget
Fotó: Shutterstock

Ritkák, értékesek és nálunk is bő termést hozhatnak

Érdemes lehet ritkább, de Magyarországon is jól termeszthető zöldséggel próbálkozni a kiskertekben. Ezek amellett, hogy a kert különleges díszeivé válhatnak, változatosabbá tehetik az étrendet is. Sorolunk néhány ilyen növényt.


Különleges zöldségek magyarországi kertekbe

A Magyarországon is termő, de kevésbé ismert és ritkábban termesztett zöldségeket kevesebb kártevő és kórokozó fenyegeti az országban. Például azért, mert nem monokultúrában termesztett növényekről van szó.

Ezek leginkább hazai kiskertekben fordulhatnak elő. Ennek oka, hogy a kereskedelmi termelésben sokszor nem felelnek meg olyan gazdaságossági kritériumoknak, mint például az egyszerű termesztés, a magas terméshozam, a gépesíthetőség vagy a jó szállíthatóság.

Ezek a növények bár kevésbé ismertek, sokoldalú felhasználásuk és tápértékük miatt is értékesek lehetnek. Sorolunk néhányat közülük:

  • Eperspenót (Blitum capitatum): Egy multifunkciós növény, amely dísznövényként is funkcionál, és könnyen termeszthető Magyarországon.
  • Földicseresznye (Physalis edulis): Az Andokból származik, és a meleg klímát kedveli, gazdag vitaminforrás.
  • Okra (Abelmoschus esculentus): Mályvafélék családjába tartozik. Savanyúságként vagy raguként is felhasználható.
  • Szarvas útifű (Plantago coronopus): Salátanövényként használható, gyors növekedésű és nagy ellenállóképességű.
  • Egérdinnye (Melothria scabra): Termése különleges ízű, valamint az uborkához hasonlóan használható fel.
  • Banánuborka (Cucumis flexuosus): Az érett termés íze a sárgadinnyéhez hasonló, emiatt dinnyeuborkaként is ismerik. Zölden szintén az uborkához hasonlóan fogyasztható.
  • Kolbásztök (Lagenaria siceraria): A termése akár 1-1,5 méter hosszúra is megnőhet. Látványos növény, és egyre népszerűbb Magyarországon is – írja az Agrárszektor.

Nagy a tűrőképessége és igen egészséges az ube

Egyébként egyre nagyobb figyelmet kap egy kevésbé ismert gumós zöldség is manapság. A WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) „A jövő 50 élelmiszere” listáját 2019-ben állította össze a szervezet szakértőin túl tudósok, dietetikusok és mezőgazdasági szakértők bevonásával. A felsorolásba olyan zöldségek és gyümölcsök kerültek, melyek amellett, hogy egészségesek és magas a tápanyagtartalmuk, kiemelkedő terméshozamra képesek, valamint nagy a tűrőképességük is.

A felsorolás egyik tétele az ázsiai gasztronómiában meglehetősen elterjedt, de itthon kevésbé ismert ube. A gumós növény Magyarországon lila édesburgonya vagy lila jamgyökér néven lehet ismerős. A neve utal a barnás-szürkés héja alatti lila húsára, ami főzéssel puhul.

A zöldség sokféleképpen felhasználható. Különleges, édeskés ízvilága egyeseket a gesztenyéére, másokat a kókuszéra, esetleg a vaníliáéra emlékezteti. Mindemellett igen egészséges. Rengeteg antioxidáns található benne, valamint gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban, tiaminokban, niacinban, kalciumban és vasban is.

Fogyasztásával például mérsékelhető a magas vérnyomás, illetve a rák és a kettes típusú diabétesz kialakulásának a kockázata. Remek gyulladáscsökkentő, javíthatja a bélrendszer egészségét, valamint mérsékelheti az asztma tüneteit.

Ne hagyd ki!