A munkaerőhiány indokolhatja a szerkezet elterjedését
Fotó: Shutterstock

Gép válthatja az embert egy jól fizető munkakörben

Folyamatosan üzemelő szamócaszedő robotot fejlesztettek ki ausztrál mérnökök. A gép a növényre káros gombákat is képe elpusztítani UV-lámpáival, valamint 3D-nyomtatott alkatrészekből is előállítható. A szerkezettel kiválthatók lehetnek az eperszedő munkások, akiknek az utóbbi években szép összegek ütötték a markukat a munkájukért.


Szamócaszedő robotot fejlesztettek ki ausztrálok

Az ausztráliai Perthben található az az Outback Robotics nevű cég, amely első innovációja egy szamócaszedő robot. A készülékkel a gépet fejlesztő két mérnök az eperágazat munkaerőhiányát szeretné orvosolni – írja a fruitveb.hu.

A szerkezet a hét minden napján 24 órát képes dolgozni, ezért nehéz meghatározni, hogy hány szedő munkáját válthatja ki. Az egyik mérnök, Mark Brims szerint ez olyan, mint a nyúlról és a teknősről szóló mese, amelyben a teknős nyeri a tapsifüles ellen a futóversenyt.

Egy szedőmunkás biológiai és társadalmi igényei miatt legfeljebb nyolc-tíz órát képes dolgozni naponta, és hosszabb időn keresztül ezt is csak a hét legfeljebb hat napján, ezzel szemben a robot mindig dolgozik, éjszaka is

- nyilatkozta a fejlesztő.

A mérnök azért hozzátette, hogy a meglehetősen lassú robot körülbelül két szedőmunkás feladatát láthatja el.

Innovatív megoldások

A szerkezet több újítást is tartalmaz. Egyebek mellett beépített, színes 3D kamerával rendelkezik, amellyel meg tudja állapítani a gyümölcs érettségi fokát. Képes leszedni a szemeket, valamint a megtelt tálcákat a kijelölt pontra szállítani a beépített GPS-e segítségével. Mindezek mellett olyan UV-C fényforrással is rendelkezik, amelyet az Egyesült Államokban hatékonyan használnak lisztharmat ellen, ezért képes csökkenteni a felhasznált fungicidek mennyiségét.

A robot legjobban olyan hidropóniás termesztőrendszerekben működik, ahol a növények körülbelül egy felnőtt ember dereka magasságában helyezkednek el.

A gép számos kedvező tulajdonsága ellenére a helyi termelők vonakodnak attól, hogy kipróbálják. Nem igazán bíznak abban, hogy a gyakorlatban hatékonyan működhet.

4700 forintos órabérért szedik az epret a briteknél

Mi is írtunk róla, hogy jelentős emberhiánnyal küzd az európai szamócaágazat. Például az Egyesült Királyságba újabban Nepálból, Tadzsikisztánból, Indonéziából, Mongóliából, Kazahsztánból és Kirgizisztánból érkeznek a gyümölcsszedők.

A tengerentúli vendégmunkásoknak a kormány által megszabott 10,10 fontos órabért kell fizetni, ami több, mint a 9,50-es helyi minimálbér (ez körülbelül 4700, illetve 4400 forintnak felel meg).

A munkaerőhiány miatt tönkrement termény az elmúlt két évben évente duplázódott meg. Tavaly 36 millió font értékű gyümölcs mehetett tönkre, miközben a leszüretelt bogyósok értéke 760 millió font volt.


Ne hagyd ki!