Kezdetben 200 ezer eurót (durván 84 millió forintot) költene a magyar projektre
Fotó: Shutterstock

Öntené a pénzt a svájci cég a magyar mezőgazdaságba

A termőtalajok regenerációját szolgáló gazdálkodási módszerek nem olcsók, azonban biztosítják a fenntartható gazdálkodást. A Nestlé rengeteget költene a termelési mód fejlesztésére Magyarországon. 2025-re a felhasznált kulcsfontosságú alapanyagaik 20, 2030-ra 50 százalékát ilyen forrásból szereznék be.


Tönkremehetett a termőföldeink talajrétege

Dr. Dobos Endre tanszékvezető a Miskolci Egyetemen, valamint a Földrajz - Geoinformatikai Intézet docense. A kutató munkáját a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével is elismerték. A szakember igyekszik figyelmeztetni mindenkit: a hazai termőtalaj érdekében új mezőgazdasági módszerekre van szükség. Tönkrement a szerkezetük, és már alig romolhat tovább a minőségük.

A talaj egy egyensúlyi rendszer. Egy szemcse önmagában kevés, talajmorzsákká kell alakulnia, amelyekben vannak pórusok, amik a levegőt és vizet eresztik át, és/vagy szívják magukba. Ezzel szemben az agyonművelt talaj nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. (…) Mire a vetőmag a talajba kerül, addig ötször-hatszor is megdolgozzák a földet. Szántják hosszába-keresztbe, boronálják, preventív növényvédelmet alkalmaznak, és ezt mind-mind sok tonnás, hatalmas gépekkel. Azok pedig porítják a talajt, tönkre teszik annak szerkezetét

- idéztük mi is a szakembert.

Az intenzív művelés miatt a hazai termőföldek nagy részén fokozatosan esik vissza a termőképesség, valamint a víz- és szénmegkötő kapacitás. A probléma a talaj szervesanyag-tartalmának csökkenésére is visszavezethető. A megfelelő arányú humusz ugyanis a jó talajszerkezet egyik legfontosabb feltétele.

A Nestlé is fejlesztené a magyar mezőgazdaságot

A svájci központú ital- és élelmiszeripari óriás, de jelentős magyarországi érdekeltséggel rendelkező Nestlé figyelmét sem került el a magyar szántóföldek helyzete. A cég százmilliókat költ a mezőgazdaságunk fejlesztésére, például talajmegújítást ösztönző kezdeményezésekre a LENS (Landscape Enterprise Networks) program részeként – írja a Portfolio.

A LENS célja, hogy kiküszöbölje a nagyüzemi mezőgazdasági termelés hátrányait, és a termőtalaj hosszú távon megőrizhesse termőképességét. Ezt úgy éri el, hogy a talaj helyreállításának költségeibe a termelőket és az integrátorokat is bevonja. Megoldásai között szerepel a csökkentett talajművelés gyakorlata és a takarónövények alkalmazása, valamint a növényvédőszerek kiváltása természetes anyagokkal.

Elindult a program

A Nestlé globális befektetői köre világos fenntarthatósági elvárásokkal rendelkezik. Az általunk felállított szempontrendszerrel kapcsolatban egyértelműen jelzik, hogy jó irányba haladunk-e. Ráadásul az iparág is kifejezetten elöl jár ebben a kérdésben, hiszen a fenntarthatósági kérdések – akár társadalmi, akár környezeti értelemben – már hangsúlyosan jelennek meg globálisan az élelmiszerek előállításának területén

- nyilatkozta Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária fenntarthatósági vezetője.

A cég a büki gyára környékén, a termelők együttműködésével kezdte el a programját. Az első ütem három, különböző gabonákat termesztő gazdaságban, mintegy 2 000 hektáron, több mint 200 ezer euróval és természetalapú megoldások kivitelezésével járul hozzá a talajmegújító földhasználati gyakorlatok terjesztéséhez. A vállalat célul tűzött ki, hogy 2025-re az általuk globálisan felhasznált kulcsfontosságú alapanyagok 20 százalékát, 2030-ra az 50 százalékát ilyen, fenntartható forrásból szerezze be. A programra világszinten összesem 3,2 milliárd svájci frankot fordítanak.

Ne hagyd ki!