A vadrizs a nevével ellentétben nem rizs, azonban egy nagyon egészséges gabona. Amennyiben megtámadja egy speciális gombabetegség, akkor a szára zöldség gyanánt is fogyasztható. Igen intenzív az íze, ezért főleg fehér rizzsel keverve fogyasztják.
Nem is rizs a vadrizs
A vadrizs (Zizania palustris) közeli rokonságban áll a rizzsel (mindkettő a perjefélék családjába tartozik), mégsem tekinthető rizsnek. Gyakorlatilag egy fűféle. Kedveli a sekély vizű kis tavakat és lassú folyású patakokat.
Észak-Amerikából származik, ahol három faja őshonos. Ezek közül az északi vadrizs egyéves növény. A Nagy-tavak környékén és Alberta, Saskatchewan, valamint Manitoba tartományok északi erdeiben honos. Minnesotának a környéken még mindig kenuk segítségével takarítják be. Legtöbbször szárítva és egészben (őrlés nélkül) adják el.
Igencsak egészséges
A fehér, vaskos szárát zöldség gyanánt is árulják Ázsiában. A Magyar Mezőgazdaság arról ír, a szár megvastagodását az Ustilago esculenta nevű gomba okozza. Ez a gomba megakadályozza, hogy a növény kivirágozzon, emiatt ivartalan szaporítással termesztik.
A főtt vadrizst az íze és a tápértéke miatt is fogyasztják. A Fehérjében, lizin nevű aminosavban és rostokban gazdag, de zsírban szegény. A valódi rizshez hasonlóan, nem tartalmaz glutént. A magban megtalálható a kálium és a foszfor, valamint a tiamin, a riboflavin és a niacin.
Jelentős a B1, B2, B6 vitamin- mellett a vas-, a kálium-, a cink- és magnézium-tartalma is. A vadrizs magjának élelmi rost- és kalóriatartalma a barna rizséhez hasonló. Teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza a szervezetnek hasznos összes aminosavat.
Rosttartalma miatt salaktalanítja a szervezetet, támogatja a fogyást. Nagyon jól szabályozza az éhséget, nagyobb telítettségérzetet ad, így csökkenti az étvágyat. Káliumtartalma segíti egyensúlyban tartani a szervezet vízháztartását.
Emellett csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség, és az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát. Jellemzően cukorbetegeknek is ajánlják a fogyasztását, mert egyensúlyban tarthatja a vércukorszintet.
Íze meglehetősen intenzív, füstös, ami miatt leginkább fehérrizzsel keverve fogyasztják, de sokféle köretekkel harmonizál.
Egészséges bulgurköret a Közel-Keletről
Főétel mellé köretként a leggyakrabban rizst és burgonyát fogyasztanak Magyarországon. Azonban más lehetőségek is vannak, és néhány ősi köret egészségesebb is lehet, mint az említett kettő.
A bulgur - tulajdonképpen tört búza - a közel-keleti konyha kedvelt körete. Az éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, szárítják, majd durvára összetörik. Az előzetes párolás miatt alig kell főzni, elég csak vízzel leforrázni. Rostokban gazdag, hiszen egy csésze bulgur a szevezet napi rostszükségletének 25 százalékát fedezheti.
A nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló bulgurt köretként fogyasztják, az apróra tört, búzadarához hasonlító pedig saláták, főtt ételek és fasírtok alapanyaga.