Visszafogta az egyéni vállalkozásokat a kata körül kialakult vita
Fotó: Shutterstock

Vállalkozói körkép a katacsata előtt

Visszafogták a kata körüli viták az egyéni vállalkozások indulását Magyarországon, hiszen hatéves mélypontra kerültek júliusban. Viszont ebből a kategóriából még mindig sokkal több bejegyzés történt múlt hónapban, mint bármelyik másikból.


Mélyponton az új egyéni vállalkozások száma

Harminc százalékkal esett vissza az újonnan induló egyéni vállalkozások száma júniusban (összesen 5193 indult az előző hónapban), így az elmúlt évek megszokott havi mennyiségéhez képest hatéves mélypontra zuhant ez az érték. A visszaesés egyértelműen a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata körül kialakult vitáknak tulajdonítható (erről részletesebben például ITT, ITT és ITT írtunk) – írja legújabb elemzésében az Opten.

Azonban így is sokkal több egyéni vállalkozás indult, mint társas, melyből összesen 2659-et jegyeztek be az év hatodik hónapjában. Emellett az összes bejegyzett cégnek a száma is magasnak számított az előző évek átlagához képest. A kata megváltozásával pedig tovább növekedhet a társas vállalkozások száma a következő hónapokban is.

A téli szezont idézik a számok

Az egyéni vállalkozók száma jellemzően csak az év utolsó hónapjában szokott ennyire visszaesni, de az egyértelműen szezonális hatásoknak köszönhető, az év utolsó hónapjában ugyanis már nem igazán éri meg egyéni vállalkozást indítani a különböző költségek miatt, és az adminisztráció sem olyan gördülékeny már decemberben. A nyári hónapok ugyanakkor jellemzően erősek szoktak lenni egyéni-vállalkozás bejegyzése szempontjából, így a mostani alacsony értékek egyértelműen a kata szigorítással kapcsolatos híreknek köszönhető

- írja az elemzés.

Kiemelendő az is, hogy jelentős fordulat állt be az új, induló társas vállalkozások esetében, miután azok mennyisége a koronavírus előtti években kevesebb volt, mint a törlések volumene. A pandémia alatt fordult meg a trend: ezen időszakban befagyasztották a megszüntető eljárásokat, valamint sokan próbálkoztak új vállalkozás indításával a válság miatt (vagy kényszerhelyzetből). A járvány okozta gazdasági hatások ugyan lecsengtek, a cégek számának csökkenő tendenciája azonban úgy tűnik, hogy nem tért vissza.

Bezár a bazár

Továbbra is sok a vállalkozások kényszertörlése Magyarországon – júniusban 2019 ilyet tettek közzé, ami az összes megszüntetési eljárás 61 százaléka volt. A magas szám azonban megszokottnak mondható az előző évekhez képest. Mellettük végelszámolás 942 indult a hatodik hónapban, felszámolás pedig 324. Az előbbi érték normálisnak számít, az utóbbi viszont meglehetősen alacsonynak. Hazánkban egyébként év eleje óta csökken az egy hónapban induló felszámolási eljárások száma, ami igen bíztató jel.

Mit hozhat a jövő?

Összességében az év második felében a hazai társas vállalkozások számának növekedése várható, éves szinten 30 ezer fölötti cégalapítás is valószínűsíthető. Ezen felül, ha az egyéni vállalkozók nagyobb aránya terelődik át a cégek irányába, akkor az is elképzelhető, hogy a 2021-es – igen magas, rendkívüli értéknek számító – 34 ezer cégalapítási értéknél is több új társas vállalkozás jön létre 2022 során

- számol be várakozásairól az Opten.

The Conversation

Ne hagyd ki!