Piros, rendszám nélküli Lucid Air az utcakövön

Ilyen Lucid Airekből alaposan bevásárol a szaúdi kormány

Fotó: Shutterstock

Jól bevásárol e-autókból az olajban úszó ország

A szaúd-arábiai kormány 100 ezer elektromos autót vásárol a Lucidtól a következő tíz évben – jelentette be a Lucid Csoport.


Az amerikai központú autógyártóban a közel-keleti ország állami vagyonalapjának 62 százalékos részesedése van. A Lucid tavaly szeptemberben kezdte gyártani a Lucid Air luxuskategóriás járművet.

Új gyár Szaúd-Arábiában

A megegyezés szerint a szaúd-arábiai pénzügyminisztérium a következő tíz évben

50 ezer járművet biztosan megvásárol, 50 ezerre pedig opciós szerződést

kötött ugyanerre az időszakra.

A járműveket egyrészt a Lucid arizonai gyárában, másrészt egy tervezett új, szaúd-arábiai gyárban készítik majd. A szerződés szerint a több tízezer jármű között lesz Lucid Air, és még fejlesztés alatt álló új modellek is.

A tízéves periódus kezdeti időszakában csak párezer jámű átadásáról egyeztek meg. A szaúdi kormány eleinte évi ezer és kétezer közötti számú autó leszállítását kérte 2023-tól kezdődően. 2025- től azonban már évi négy-hétezer járművet rendelt.

Gyártási nehézségek

Az ellátási láncok akadozása miatt más autógyártókhoz hasonlóan a Lucid is gyártási nehézségekkel küzd arizonai telephelyén. A vállalat februárban módosította idei gyártási tervét. Arra számítanak, hogy a tervezett 20 ezer helyett csak 12-14 ezer járművet tudnak átadni 2022-ben.

Az elektromos autók árának régóta várt csökkenése egyelőre nincs kilátásban, sőt az árak az ellátási lánc körüli káosz, az Oroszországból származó nyersanyagokat is érintő szankciók, és a befektetői spekulációk miatt egyelőre emelkednek. Idén az akkumulátorárak alakulása három évtizedes tendenciát szakított meg: a 2021-es 105 dollár/kilowattóra csaknem 99 százalékos árcsökkenés az 1991-es 7500 dollárhoz képest. A buborék azonban legkorábban 2023 év végére kipukkadhat, erről bővebben itt lehet olvasni. Közben új, szilárdtest akkumulátor kifejlesztésén is dolgoznak, amelynek sikere esetén ugyancsak remélhető az EV-k árának csökkenése.

Ne hagyd ki!