Egy okostelefon, amelynek képernyőjén a Facebook logója látható, a telefon körül kriptovaluta, pontosabban bitcoin fantáziaérmék láthatók
Fotó: Shutterstock

Feltámasztják a Facebook tetszhalott kriptovalutáját

Az új tulajdonos akár már idén megvalósíthatja azt, ami a Facebooknak három év alatt sem sikerült.Balszerencse áradása

A Facebook 2019-ben jelentette be a Calibra kriptotárca-projektet és a hozzá tartozó kriptovalutát, a Libra-t, abban reménykedve, hogy 2020-ban piacra dobhatja a termékeket. Zuckerberg eredetileg egy olyan tokent akart létrehozni, amely az amerikai dollár és más külföldi valuták alternatívájaként funkcionált volna. Ennek már lassan négy éve, de azon kívül, hogy a Calibra-t átnevezte Novira, a Libra-t pedig Diemre, komolyabb eredményeket nem tudott felmutatni a közösségi óriás.

A vállalatot az elmúlt években rengeteget kritizálták a szabályozók, mondván, hogy a valutája felboríthatja a pénzügyi stabilitást és a felhasználók személyes adatait is veszélybe sodorja. Zuckerbergnek még az amerikai kongresszus előtt is tanúskodnia kellett, ahol megígérte, csak akkor élesítik a valutát, ha minden szükséges engedélyt megkapnak. A projektet a Mastercard, a Visa és a PayPal is támogatta, de a folyamatos problémák miatt végül mindhárman elpártoltak a Novitól.

Végül úgy tűnt, hogy a sokéves kálvária után sínen van a Facebook, amikor a Silvergate Capital kriptobankkal megállapodott a Diem stablecoin kibocsátásában. Az USA központi banki rendszere, a Federal Reserve (Fed) végül ezt is megvétózta.

Az i-re valószínűleg az tette fel a pontot, hogy tavaly a projekt vezetője, David Marcus elhagyta a vállalatot. Nem sokkal később Riyaz Faizullabhoy és Nassim Eddequiouaq is követte a példáját, akik vezető mérnökként dolgoztak a várva-várt technológián.

A Facebook végül úgy döntött, elkaszálja a projektet, és eladja az összes kapcsolódó szellemi tulajdont.

A legjobb forgatókönyv

Zuckerberg legnagyobb örömére alig néhány nap alatt befutott a tökéletes érdeklődő: a Silvergate Capital.

A bank tájékoztatása szerint „A” osztályú törzsrészvények formájában 132 millió dollárt, illetve további 50 millió dollár készpénzt fizetett az immáron Meta Platformsként üzemelő közösségi óriásnak a kriptoprojektért.

A kaliforniai pénzintézet a világ egyik első tradicionális bankja, amely erőteljesen nyomul a kriptovaluták világában. Leányvállalatán, a Silvergate Bank-en keresztül üzemelteti a Silvergate Exchange Network nevű, kripto-központú fizetési platformot, amely lehetővé teszi a számlatulajdonosok számára, hogy a nap 24 órájában azonnali kripto-átutalásokat hajtsanak végre egymás között. Partnerei között a Coinbase Global és a Gemini kriptotőzsdék is megtalálhatók.

Nagy tervek

A Facebook mérnökei, akik az elmúlt néhány évben kifejlesztették a technológiát, világszínvonalú mérnökök. Tavaly dolgoztunk a Diemmel, és nagyon jól megismertük a csapatot, nem is lehetnénk izgatottabbak, hogy átvegyük a vezetést, és remélhetőleg még idén piacra dobjunk egy stablecoint.

-vázolta fel a bank rövidtávú terveit a Silvergate vezérigazgatója, Alan Lane a CNBC-nek adott interjújában.

A stablecoinok árfolyama közvetlenül egy hagyományos valuta értékéhez van kötve. Céljuk a kriptovaluták volatilitásának kiküszöbölése. A Silvergate valutája minden bizonnyal a dollár árfolyamát fogja követi. Ez azt jelenti, hogy bármi is történik a tőzsdén, egy darab token mindig (nagyjából) egy dollárba fog kerülni. Ezeknek a valutáknak a stabilitását a mögöttük álló fiat valuta-tartalékok felalmozása biztosítja.

Lane elmondta, hogy platformjukat napi szinten egyre több stablecoin-kibocsátó veszi igénybe, ők azonban azt szeretnék elérni, hogy saját valutájukat a hétköznapi vásárlásokhoz is fel lehessen használni. Mint mondta, eredetileg a bitcoinnak is ez volt a célja, a vadnyugati áringadozásai miatt azonban szinte esélytelen, hogy beváltsa korai ígéreteit.

Ne hagyd ki!