James Bons és Arnold Schwartzenegger tökéletes önéletrajza, amire a csúcstoborzó is rábólintana
Fotó: Pixabay

Egy rutinos toborzó 6 másodperc alatt kukázza a CV-det, ezekre figyelj!

Lindsay Mustain, az Amazon egykori csúcstoborzója elmondta, hogy mivel egy-egy pozícióra több száz pályázat érkezik, ezért egy HR-es jellemzően hat másodperc alatt dönti el, hogy jobban elmerüljön egy CV-ben, vagy egész egyszerűen tovább görgessen. A szakember megosztott három tippet a tökéletes önéletrajz elkészítéséhez.A Nagy Felmondás

A koronavírus-járványban a munkahelyi bizonytalanság ellenére érdekes jelenség ütötte fel a fejét. A munkavállalók soha nem tapasztalt mértékben mondanak fel egy olyan új állás reményében, amely jobban illeszkedik céljaikhoz és értékeikhez. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárult a home office is, hiszen az embereknek sokkal több idejük volt átgondolni az életüket az otthoni munkavégzésnek köszönhetően. A The Great Resignation névre keresztelt jelenségnek kis túlzással két fő következménye van:

Lindsay Mustain szerint az Egyesült Államokban egy jó állásra átlagosan 200-250 munkakereső jelentkezik, ezért az első lépés a siker felé a kiemelkedő önéletrajz, ami az említett hat másodpercben felkelti a toborzók figyelmét. Nézzük, mit javasol a szakember!

Formátum

Mustain véleménye szerint az önéletrajz formátuma, megjelenése mindennél, még a tartalomnál is fontosabb. És hogy miért?

Ha nem találom meg egyből a számomra szükséges információkat abban a három-hat másodpercben, akkor baj van.

-mondta a szakember.

Azt tanácsolja, hogy a pályázók gondolkodjanak minimalista keretekben. Semmi szükség arra, hogy a CV-d tele legyen képekkel, csillogó-villogó grafikákkal és Doktor Szöszis cukiságokkal. A lényeg, hogy átlátható legyen, és a toborzó könnyen kinyerhesse a számára szükséges információkat. Ne feledd, ez a felvételi folyamat első állomása, a lényeg, hogy behívjanak, ráérsz majd személyesen meggyőzni a leendő főnökeidet a készségeidről.

Tartalom

Az önéletrajzodban két kulcsfontosságú dolgot kell kiemelned:

  • tudásbázis: ez azokat a feladatokat takarja, amelyekben tapasztalatot szereztél
  • eredmények: ebben a pontban pedig részletezed, milyen hatása volt a munkádnak, miért voltak fontosak az előbb említett feladataid?

Mustain kifejtette, hogy a pozíciódtól függetlenül valójában minden egyes vállalatnál kettő feladatod lesz. Vagy pénzt takarítasz meg, vagy pénzt keresel a cégnek. A felvételed sikerének titka az, hogy meg tudd fogalmazni, a múltbéli tapasztalataidat hogyan tudnád kamatoztatni a szóban forgó cégnél úgy, hogy a két feladat közül legalább az egyikben mérhető eredményeket produkálj.

Ezeket a pontokat bővebben is kifejtheted, de mindenképpen foglald össze a lényeget röviden, a CV tetején.

Kulcsszavak

A harmadik legfontosabb dolog az, hogy az önéletrajz legyen „kulcsszóra optimalizált" , vagyis kapcsolódjon az állást hirdető cég által használt nyelvezethez. Ez röviden, tömören annyit tesz, hogy élezd ki a CV-det azokra a kulcsszavakra, amelyeket a pályázatban találsz. Manapság már léteznek olyan weboldalak, amelyeken össze lehet hasonlítani az önéletrajzok és az álláshirdetések nyelvezetét. Érdemes megvizsgálnod a cég honlapját és közösségi felületeit, ahonnan megtudhatod, hogyan hivatkoznak például az ügyfelekre, a vásárlókra vagy a felhasználókra. Ezek az információk remek kiindulópontot adhatnak a pályázatod megírásához.

Mustain elmondta, az általános szabály az, hogy a top 3 álommunkahelyed követelményei és leírása alapján alkoss meg egy bázis önéletrajzot, amit a későbbiekben úgy módosíts, hogy kifejezetten az aktuálisan megpályázott munkakör követelményeihez illeszkedjen.

Sok sikert mindenkinek!

Ne hagyd ki!