Hiába drágul a kenyér, sok pékség lehúzza a rolót

Nem éri meg péknek lenni

Hiába drágul a kenyér, sok pékség lehúzza a rolót

Már nem éri meg péknek lenni, még úgy se, hogy drágul a kenyér, mert mert ritka és drága a munkaerő, kevés a profit.Albán pékségek is zárnak

Raskó György agrárközgazdász szerint, a jövőben tönkremennek a kézműves, kis pékségek, pontosabban azoknak a pékségeknek van esélyük fennmaradni, ahol teljes a gépesítés, viszont kérdéses, hogy a kicsiknek arra van-e pénze. Úgy vélte, a sütőipar alaptermékein (fehér kenyér, vizes zsemle, tejes kifli) nincs haszon. A profitot az olcsó munkaerő és a prémium pékáruk jelentik az ágazat számára, mondta a napi.hu-nak. A fehér kenyér csak azért termel némi profitot a pékségeknek, mert tavasszal jelentősen megemelték az árát.

Fehér kenyér nulla profit

A hagyományos zsemléken és kifliken nincs semmilyen haszna egy átlagos pékségnek. A szállításuk során ezek ráadásul igen nagy teret elfoglalnak, ahogyan az üzletek polcain is. A töltött árukból és egyéb prémium termékeikből profitálnak leginkább. Ugyanakkor a túrós táska ára hiába emelkedett a 2016-os 110 forintról a jelenlegi 300-ra volt, az ilyen termékek folyamatosan szorulnak ki a kínálatból, mert drágák, kicsi a forgalmuk és túl sok helyet foglalnak. Csak a nagyok tudnak vele foglalkozni.

Nincs pénz

A másik fő ok, amiért feladják a pékségek, a munkaerő hiánya, illetve drágulása. Gépesítéssel részben megoldható a drága és ritka munkaerő pótlása, azonban a sütőiparban használt alapvető berendezések darabára 10-20 millió forint, amit roppant nehéz kigazdálkodni még egy nagyobb pékségnek is.

Ne hagyd ki!