Az ingatlanbiztosítás sem mindig fedezi a kárt
Fotó: Shutterstock

Fizet a biztosító, ha a jég szétveri a napelemet? Itt a válasz

Jelentős jégkárokat okozhat a jégeső a napelemekben. Kevesen tudják, az ingatlanbiztosítások sem feltétlenük fedezik ezeket a károkat. Szakember ismertette, mire figyeljünk oda biztosítási oldalról, ha napelemet szereltetünk a házunkra.


Jégeső okozott kárt a napelemekben – segít a biztosító?

A valaha volt legnagyobb bővülését mutatta az ország naperőmű-kapacitása 2023 első negyedévében Magyarországon. A rekord leginkább a háztartási méretű napelemes rendszerek és a napelemparkok gyors kiépülésével magyarázható. Az aktuális trend ellenére kevesen tudják, ha például jégkár éri a családi ház tetejére telepített napelemet, nem feltétlenül fedezi a kárt az ingatlanbiztosítás.

A kivitelezés fázisában is már lehet, és érdemes biztosítani a napelemes rendszereket, hiszen nagyon sokan most kapták meg az engedélyt, illetve most értek el ahhoz a pillanathoz, hogy megpróbálják a napelemeket felszerelni

- idézi Lambert Gábort, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjét az Infostart.

Hozzátette, érdemes olyan kivitelezőt választani, aki rendelkezik építés- és szerelésbiztosítással, ami azt a kárt is megtéríti, ami a rendszer beszerelése alatt keletkezik.

Érdemes lehet kiegészíteni a biztosítást

Kiemelte, kiegészítő biztosításként is bele lehet vonni napelemrendszereket a fedezetbe. Megjegyezte, érdemes hasonlóan cselekedni akkor is, ha egy fejlesztés, vagy egy értékes eszköz beszerelése miatt növekszik az ingatlan értéke.

Ha bővítjük ingatlanunkat, nagy értékű új ingóságokat szerzünk be, akkor mindenképpen aktualizáljuk a biztosításunkat. Tehát tegyük értékállóvá, és gondoljunk arra, hogy a biztosítási szerződésünkben megjelölt biztosítási összeg a kártérítés felső határa. Amennyiben ingóságunk, illetve ingatlanjaink értéke meghaladja ezt a biztosítási összeget, akkor a biztosító csak arányosan fog téríteni kár esetén

- figyelmeztetett a szakember.

Rekordsebességgel bővültek a magyar napelemes kapacitások is

171 MW-tal bővült az első negyedévben, így meghaladta az 1702 MW-ot a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége Magyarországon. Ekkora növekedésre korábban sosem volt példa hazánkban (ez eddigi, 167 MW-os rekordot 2021 második negyedéve hozta). Március végén több mint 193 ezer háztartási napelemes rendszer működött az országban, miután a számuk 2023 első negyedévében majdnem 24 ezerrel nőtt.

A háztartási naperőművek állományának növekedését a rezsicsökkentés csökkentése, valamint a HMKE-kre vonatkozó hálózati betáplálási stop kihirdetését követően benyújtott igények realizálódása hajtotta. Emiatt a telepítő cégek nagyjából az idei nyár végéig be vannak táblázva, tehát szinte biztos a további kapacitásbővülés.

Ne hagyd ki!