Egészségügyi kockázatai is vannak a kialvatlanságnak
Fotó: Shutterstock

Kialvatlanság gyötör? Jobb, ha teszel ellene

Több tízezer ember alvási szokásait vizsgálta meg az Apple az okosórái segítségével. A vizsgálatokból kiderült, a kutatásban résztvevők alig harmada alszik annyit, amennyire szüksége lenne. Ez akár egészségügyi problémákat is okozhat.


Megvizsgálták, hogyan alszunk

Az alvási fázis monitorozására is képes számos okosóra. Nyomon tudják követni, mennyire hatékonyan alszik viselőjük, vagy egyáltalán eleget pihen-e. Az Apple az órái segítségével egy amerikai kórházzal közösen végzett nagyobb kutatást a témában. Összesen 42 ezer önkéntes Apple Watch-adatait vizsgálták meg. Több mint 2,9 millió alvással töltött éjszakát elemeztek.

Az vizsgálat eredményeiből kiderült, az érintettek mindössze 31 százaléka aludt legalább napi 7 órát, ami az ajánlott pihenési minimum (7-9 az ajánlott óraszám).

Az ABC News hozzátette, amennyiben valaki keveset alszik, az problémákat okozhat az egészségében. Szív- és érrendszeri betegségekhez, kognitív hanyatláshoz, depresszióhoz, elhízáshoz, demenciához és magasabb vérnyomáshoz vezethet. A HVG megjegyzi, emiatt a koleszterin- és vércukorszint is megnőhet.

Későn fekszenek le az emberek?

A vizsgáltak 66 százaléka aludt el éjfél előtt a hétköznapokon, amíg a hétvégéken 57 százalékuk. Azonban az alvásszakértők szerint hétvégén is kerülni kellene a kései lefekvést. Amennyiben ez nem megy egyszerűen, érdemes megpróbálni szombaton és vasárnap reggel is a normál időpontban felkelni.

Egyébként mindig érdemes következetesnek maradni az alvásnál. Jobb alvásminőséget eredményezhet, ha minden este ugyanakkor fekszünk, és reggel ugyanakkor kelünk.

Mindezek mellett kiderült, hasznos lehet egy kis szundi, ha elfáradunk napközben. Egy 15–30 perces rövidebb, vagy egy 90 perces hosszabb alvás is hozzájárulhat az éberségünkhöz.

Érdemes fokozni az anyagcserénket

Megfelelő alvással az anyagcsere is javítható, aminek a légzésben, a gondolkodásban, az emésztésben, a vérkeringésben, a testhőmérséklet szabályozásában és a sejtek javításában is szerepe van. Márpedig létfontosságú, hogy a szervezetnek elegendő energiája legyen a mindennapokhoz.

Alvás közben az anyagcsere 15 százalékkal csökken, és reggelre éri el a leglassabb szintjét. A rossz alvás tovább csökkentheti, így nagyobb valószínűséggel hízik, vagy fogyási célok esetén nehezebben veszít a súlyából az illető. Az alvásmegvonás azt is okozhatja, hogy túl fáradtnak érzi magát az ember a testmozgáshoz, és olyan gyors ételeket választ, amelyek nem elég táplálóak a szervezetnek.

Ne hagyd ki!